Vereniging van Effectenbezitters


VEB ondersteunt Stichting Leaseverlies

15-07-2002

Besprekingen gestart met Dexia

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft besloten zich aan te sluiten bij de Stichting Leaseverlies. Deze stichting, die tevens wordt ondersteund door de Consumentenbond, is op 19 april 2002 opgericht om de klachten te bundelen van gedupeerde particulieren die in de afgelopen jaren een effectenleasecontract met Legio Lease hebben gesloten. In plaats van de hen voorgespiegelde winsten lijden zij veelal (grote) verliezen en wordt een aantal van hen geconfronteerd met een restschuld.
Inmiddels hebben zich meer dan 20.000 gedupeerden aangemeld bij de Stichting Leaseverlies.

Zowel de Consumentenbond als de VEB worden sinds deze zaak door het consumentenprogramma RADAR van de Tros aan de kaak is gesteld op grote schaal met klachten en vragen benaderd. Om de krachten zo goed mogelijk te bundelen heeft de VEB besloten de werkzaamheden van de Stichting te ondersteunen en haar expertise in te brengen. Gedupeerde particulieren kunnen zich aanmelden bij de Stichting via de website leaseverlies.nl. Leden van de VEB en van de Consumentenbond krijgen vijf euro korting op het inschrijfgeld (normaal 45 euro).

De Stichting heeft samen met de Consumentenbond en VEB al diverse malen overleg gevoerd met Dexia Bank Nederland (thans eigenaar van Bank Labouchere en Legio Lease). Tijdens de besprekingen wordt thans onder meer gesproken over de afloop en mogelijke verlenging van bestaande (verlieslatende) contracten, de betalingsproblemen van een deel van de gedupeerde beleggers en de procedure(s) bij de klachtencommissie van het Dutch Securities Institute (DSI).

Eén van de problemen betreft de afloop van leasecontracten met een (potentieel) dekkingstekort, d.w.z. waarbij na verkoop van de onderliggende aandelen een restschuld overblijft. Deze gedupeerden moeten een keuze maken tussen verlenging of beëindiging van hun contract. In verband hiermee worden de Stichting Leaseverlies, de Consumentenbond en de VEB voortdurend benaderd door gedupeerden met het verzoek hen advies te geven over de door hen te maken keuze. Helaas kunnen de Stichting, de Consumentenbond en de VEB hierover niet adviseren, aangezien dit een individuele beleggingsbeslissing betreft.

In dit kader kan wel worden opgemerkt dat van een verlengingsmogelijkheid in het algemeen alleen gebruik moet worden gemaakt als de klant voldoende financiële middelen heeft om de maandelijkse betalingen te kunnen doen en een verder risico kan lopen als de koersen van de onderliggende aandelen nog verder dalen.

Partijen hebben in het kader van de besprekingen de afspraak gemaakt vooralsnog geen nadere mededelingen te doen over de inhoud en het verloop van de gesprekken.

Vereniging van Effectenbezitters

Informatie over de Stichting Leaseverlies

De Stichting Leaseverlies, die op 19 april 2002 is opgericht, behartigt de belangen van diegenen die in de periode 1 januari 1995 tot en met 1 mei 2002 een overeenkomst met betrekking tot effectenlease hebben gesloten met Legio Lease en / of haar rechtsopvolgers (waaronder Bank Labouchere en Dexia Bank Nederland) en daardoor mogelijk schade hebben geleden of dreigen te lijden.

Naar het oordeel van de Stichting zijn de brochures van diverse leasecontracten misleidend, aangezien niet/onvoldoende is gewezen op de risicos ten aanzien van de hoofdsom, die tot een restschuld en los van de maandelijkse termijnen tot een extra verlies kunnen leiden. De klachten richten zich voorts op niet toegestane verkoopmethoden (cold calling) en onvoldoende kennis bij de aanbieder van de producten van de (financiële) positie van de (potentiële) klant.

Het Bestuur van de Stichting bestaat uit Mr. G.Hooft Graafland, de heer P.P.G. de Jong en Mr. J.H. Lemstra. De advocaat van de Stichting is Mr.W.M. Schonewille van Barents & Krans Advocaten Notarissen te Den Haag. Bij de Stichting, die wordt ondersteund door de Consumentenbond en de VEB, hebben zich thans meer dan 20.000 deelnemers gemeld. De kosten van deelname bedragen 45 euro. Leden van de Consumentenbond en de VEB krijgen vijf euro korting.

De Stichting is bereikbaar per: Post: Postbus 824 2501 CV Den Haag Email:secretariaat@leaseverlies.nl Internet: www.leaseverlies.nl Woordvoering geschiedt in beginsel via Mr. W.M. Schonewille (070-3760606)


---


© 2002 Vereniging van Effectenbezitters