Algemene Inspectiedienst (AID)

Kerkrade, 15 juli 2002

Aanhouding verdachte van overtreding Destructiewet

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft in opdracht van het Openbaar Ministerie in Utrecht, hedenmorgen een 63-jarige veehouder uit de gemeente Lopik aangehouden. De man wordt verdacht van grootschalige overtreding van de Destructiewet en het niet of niet juist registreren van een deel van zijn veestapel in het identificatie- en registratiesysteem. In het belang van het onderzoek zal de veehouder in verzekering worden gesteld.

In april 2002 deed de AID onderzoek op het betreffende veehouderijbedrijf. Daarbij werden een aantal kadavers en vele kadaverresten opgegraven. Het vermoeden bestaat dat verdachte gedurende een reeks van jaren dood vee niet ter destructie heeft laten afvoeren maar op andere wijze heeft weggewerkt. De AID heeft in april de administratie van de veehouder in beslag genomen en die vervolgens de afgelopen maanden gebruikt voor verder onderzoek. Dit onderzoek heeft thans geresulteerd in de aanhouding van verdachte.

Met vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot de persvoorlichter van de Algemene Inspectiedienst, Willem Brouwer, tel. 045 - 5466223 of 06 - 53405215.