European Commission

IP/02/1050

Brussel, 15 juli 2002

Btw: procedures wegens schending EG-recht tegen Spanje, Italië en België

De Europese Commissie heeft besloten drie lidstaten officieel te verzoeken verandering te brengen in praktijken die in strijd zijn met de zesde richtlijn gemeenschappelijk btw-stelsel (77/388/EEG, gewijzigd). Voor Spanje betreft het subsidiëring, voor Italië btw-vrijstelling voor tolbetaling voor de Fréjus-tunnel en de Mont Blanc-tunnel, en voor België gaat het om de btw-heffing op het volgrecht. De drie landen krijgen een met redenen omkleed advies", de tweede fase van de procedure wegens schending van het Gemeenschapsrecht (artikel 226 van het EG-verdrag). Wordt niet binnen twee maanden afdoende gereageerd op deze adviezen, dan kan de Commissie de zaak voorleggen aan het Hof van Justitie.

Spanje: beperking van recht op btw-aftrek bij ontvangst van subsidies

Op grond van de zesde btw-richtlijn kunnen de lidstaten rekening houden met subsidies bij het berekenen van de aftrek voor btw-plichtigen die zowel activiteiten die recht geven op aftrek als vrijgestelde activiteiten uitoefenen. Spanje maakt van die mogelijkheid gebruik. Het past echter een mindering toe op de aftrek voor btw-plichtigen die uitsluitend belaste activiteiten verrichten, alleen op grond van het feit dat zij subsidie krijgen. De Spaanse wetgeving beperkt verder het recht op aftrek wanneer goederen worden aangekocht met een subsidie in kapitaal. Deze regels doen afbreuk aan een fundamenteel recht met betrekking tot de btw, namelijk het recht op aftrek zoals daarin wordt voorzien in artikel 17 van de zesde btw-richtlijn.

Italië: geen btw-heffing op tolgelden

Het Hof van Justitie heeft op 12 september 2000 een aantal uitspraken gedaan die inhielden dat het in strijd is met artikel 2 van de zesde btw-richtlijn om geen btw te heffen op tolgelden die voor het gebruik van wegen, bruggen en tunnels in rekening worden gebracht als tegenprestatie voor de aan de gebruikers verleende dienst. Italië heft in principe btw op het gebruik van zijn infrastructuur, maar handhaaft in zijn wetgeving een bepaling die ontheffing verleent voor de tolgelden die betaald moeten worden voor het gebruik van de Fréjus- en de Mont Blanc-tunnel tussen Italië en Frankrijk. Italië heeft naar aanleiding van de aanmaning die het heeft ontvangen, de eerste fase van de procedure wegens schending, geen opmerkingen kenbaar gemaakt. De Commissie heeft daarom besloten tot Italië een met redenen omkleed advies te richten.

België: btw op volgrecht

Het volgrecht is een vorm van winstdeling waarop kunstenaars, of de rechthebbenden van een kunstenaar wanneer deze overleden is, recht hebben bij iedere wederverkoop van hun werken. Het is in strijd met het Gemeenschapsrecht om btw te heffen op dit recht, omdat er tussen de koper van het werk en de kunstenaar geen rechtsverhouding bestaat. Er is derhalve geen sprake van een belastbare handeling als bedoeld in artikel 2 van de zesde btw-richtlijn.

De meest recente gegevens over procedures tegen de lidstaten wegens schending zijn te vinden op de volgende website:

http://europa.eu.int/comm/secretariat_general/sgb/droit_com/index_en.h tm