Gemeente Zoetermeer

Burgemeester Van Leeuwen herbenoemd tot voorzitter European New Towns Platform

Burgemeester van Zoetermeer, de heer dr. L. van Leeuwen, is herbenoemd als voorzitter van het European New Towns Platform (ENTP). Dit platform is vorig jaar opgericht en heeft tot doel de aandacht van de Europese Unie te vestigen op de New Towns, de voormalige groeikernen. Zij zijn als onderdeel van het beleid van de nationale overheden gebouwd in de jaren 70 en '80. In totaal zijn 22 steden in zeven landen, waaronder Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, België, Oostenrijk en Finland, aangesloten bij het ENTP.

Als voorzitter wil dr. L. van Leeuwen zorgdragen voor een goede presentatie van de New Towns bij de zogenoemde Interreg-projecten van de Europese Unie. Het is tevens van belang om de Europese Commissie te interesseren in de New Towns in het kader van haar regionale politiek die onder andere is gericht op sociale cohesie. De Europese Commissie is momenteel doende beleid voor de periode na 2006 te ontwikkelen. Als gevolg van de uitbreiding van de Europese Unie zullen straks aanzienlijk meer New Towns uit Midden- en Oost-Europa binnen het gebied van de Europese Unie aanwezig zijn. Bij de versterking van de sociale cohesie van die steden kan worden geprofiteerd van de ervaringen van de nieuwe steden in Noordwest-Europa. Het ENTP kan daarbij een belangrijke rol spelen.
Over het algemeen hebben de steden, die lid zijn van het ENTP, zich ontwikkeld tot groene steden met een goede sociaal-economische positie.

Laatste wijziging: 15-07-2002