Gemeente Zoetermeer

Ontslag raadslid Van den Bulk

Het college van burgemeester en wethouders van Zoetermeer heeft de gemeenteraad voorgesteld de heer M.J. Van den Bulk (SP) met ingang van 15 juli 2002 ontslag te verlenen als lid van de gemeenteraad van Zoetermeer. Het ontslag zal op 15 juli worden behandeld in de vergadering van de gemeenteraad.

Op grond van artikel 10, eerste lid, van de Gemeentewet is voor het lidmaatschap van de gemeenteraad onder meer vereist dat men ingezetene van de gemeente is. De heer Van den Bulk, woonachtig in Berkel en Rodenrijs, heeft bij het indienen van de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 6 maart 2002 een verklaring ondertekend waarin staat dat hij het voornemen heeft zich bij benoeming te vestigen in Zoetermeer.
Bij het onderzoek van de geloofsbrieven is gedoogd dat de heer Van den Bulk op dat moment niet in Zoetermeer woonachtig was. Op de dag van de beëdiging als raadslid op 14 maart 2002 is de heer Van den Bulk akkoord gegaan met de afspraak om zich binnen 6 weken als inwoner van Zoetermeer te laten registreren in de Basisregistratie Personen. Deze 6 weken zijn inmiddels ruimschoots verstreken.

Op grond van artikel X 5, eerste lid, van de Kieswet dient de heer Van den Bulk hiervan kennis te geven aan de raad met vermelding van de reden. Tot nu toe is een dergelijk bericht niet ontvangen. Burgemeester en wethouders hebben daarom op grond van artikel X 5, tweede lid, van de Kieswet op 4 juli jl. een waarschuwing aan de heer Van den Bulk gezonden. In de brief is tevens meegedeeld dat het hem vrijstond deze zaak, op grond van het derde lid van het betreffende artikel X 5, uiterlijk op de achtste dag na dagtekening van de brief aan het oordeel van de raad te onderwerpen. Tot op dit moment heeft het college een dergelijk verzoek nog niet bereikt. Daarom acht het college het zijn plicht de gemeenteraad het voorstel tot ontslag als lid van de raad te doen.

Tegen het oordeel van de raad kan de heer Van den Bulk, op grond van artikel X 9, juncto artikel D 9, van de Kieswet beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Laatste wijziging: 15-07-2002