Ingezonden persbericht

Veel belangstelling voor herdenking eerste transport

HOOGHALEN, 20020715 -- Bijna tweeduizend belangstellenden hebben vandaag de zestig-jarige herdenking van het eerste transport vanuit Kamp Westerbork bijgewoond. Het was voor het eerst dat op de datum van het eerste transport stilgestaan werd bij het begin van de deportaties.

De bijeenkomst bij de Tekens in Westerbork stond in het teken van de ervaringen van oud-kampgevangenen, die verhaalden van hun ervaringen. Zo was Fred Schwarz getuige van het eerste transport. Hij vertelde hoe zijn broer ook werd geselecteerd om mee te gaan, maar door te melden dat hij nog naar de tandarts moest, wist te blijven. Bill Minco vertrok niet vanuit Westerbork, maar zag zijn deportatie na zeventien maanden eenzame opsluiting in eerste instantie als een verlossing. Totdat hij in Mauthausen kwam. De dagen, uren en minuten heeft hij precies geteld: 59 dagen, 1416 uren, 84960 minuten.

Burgemeester Cohen van Amsterdam sprak een overdenking uit. Hij wees erop, dat de basis van de vervolging te vinden is in de neiging om verschillen te maken, met als uiteindelijke consequentie dat het vreemde weg moet. Cohen constateerde dat het benadrukken van verschillen steeds meer toeneemt. 'Voor een tolerantie samenleving is een vanzelfsprekend samenvloeien van de trots op het eigene en de waardering voor het andere, hoe moeilijk ook, een essentiele voorwaarde', aldus Cohen. Muzikale bijdragen aan de herdenking waren van Liesbeth List -zij zong liederen uit de Mauthausencyclus- en het koninklijk zigeunerorkest Tata Mirando. Veel belangstelling was er ook voor de speciale rondleidingen over het kampterrein, waarbij achttien oud-kampgevangenen op diverse plaatsen vertelden wat die speciale plek voor hen betekende.



Ingezonden persbericht