Provincie Zuid-Holland

Persbericht

15-07-2002
Provincie kent bijna 1 miljoen euro aan groene subsidies toe

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland (GS) hebben voor de eerste tranche van dit jaar subsidies toegekend aan groene projecten. 28 projecten die betrekking hebben op natuur(ontwikkeling), landbouw en/of recreatie hebben in totaal
957.663 toegekend gekregen. Drie keer per jaar kent de provincie Zuid-Holland deze subsidies toe.

Een greep uit de ingediende projecten:

Stichting 7 Hovenroute
De stichting 7 Hovenroute wil een fietsroute rond Zevenhoven (Nieuwkoop) opzetten. De route zal bewegwijzerd worden en er komen informatiezuilen, ontvangstruimtes en openbare toiletten langs de route en in het gebied. Verder zal de fietsroute gepromoot worden. Het project levert een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van de agrarische bedrijven langs de route en de toegankelijkheid van het Groene Hart/het gebied De Venen. Sommige agrarische bedrijven stellen hun deuren open, zodat men kan kennismaken met agrarische bedrijfsvoering. Ook de gemeenten Liemeer en Nieuwkoop stellen subsidie beschikbaar voor dit project. De provincie Zuid-Holland trekt voor dit project
15.368, - uit.

Herstel Eilanden Elfhoven (1e fase)
Het project van het Natuur- en Recreatieschap Reeuwijkse Plassen betreft het herstel van een deel van de eilanden van de Elfhoeven in Reeuwijk. De eilanden vormen samen landschapselementen met hoge cultuurhistorische en natuurwaarde. Het zijn restanten van oude legakkers. Dit plan vormt een onderdeel (fase 1) van een totaalplan voor de legakkers in de Elfhoeven. Het herstel van de helft van de legakkers wordt in 2002 ter hand genomen (fase 1). Fase 2 en fase 3 worden in 2003 en 2004 uitgevoerd. Het Natuur- en Recreatieschap Reeuwijkse Plassen is eigenaar van de Elfhoeven. De provincie kent het schap een subsidie van 50.000,- toe.

TOAS-project: De Toekomst is Ontwikkelen, Aanpassen of Stoppen Alle akkerbouw- en vollegrondsgroentebedrijven (in de openlucht geteelde groenten) in Zuid-Holland worden door de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) benaderd om na te denken over de toekomst van het bedrijf. Met subsidie worden modules aan de bedrijven aangeboden om hiermee het bedrijf aan te passen of andere werkwijzen te ontwikkelen of (noodgedwongen of vrijwillig) te stoppen. Voor de keuze van bedrijfsontwikkeling of bedrijfsaanpassing wordt sterk gedacht aan verbreding van het bedrijf (agrarische activiteiten gecombineerd met andere activiteiten), danwel de overstap naar een biologische bedrijfsvoering. Het is een provinciebreed project, waar 15.819,- voor beschikbaar is gesteld.

Landschapelementen Ouderkerk- elementen Gouderak en Ouderkerk en Lage Weg
Deze drie projecten hebben als doel om diverse groengebieden in de gemeente Ouderkerk aan den IJssel aan te leggen. Het gaat ook om de aanleg en verbetering van nieuwe en bestaande (groene) verbindingen naar het nieuw aan te leggen gebied. Ook (recreatieve) voorzieningen (bankjes, bewegwijzering, trapveldjes, speeltoestellen), worden geplaatst. Het gaat om de aanleg van:

* een groengebied van 6 ha in Gouderak , 56.722 subsidie
* een groengebied van 4 ha in Ouderkerk, 45.455 subsidie
* een groengebied van 7,5 ha bij de Lage Weg, 56.722 subsidie
Het Natuur- en Recreatieschap Krimpenerwaard ontvangt de subsidies.

Landschapelement Krimpen aan de IJssel
Aanleg van groengebied (5 ha) met waterpartijen aan de noord-oostzijde van Krimpen aan den IJssel. De subsidie zal ook gebruikt worden om gemakkelijk vanuit Krimpen naar het landelijk gebied en de Krimpenerhout te kunnen. Het routenetwerk wordt verbeterd d.m.v. de aanleg van nieuwe fiets- en wandelpaden. Deze sluiten aan op de bestaande paden. Er komen recreatieve voorzieningen (bankjes, bewegwijzering) bij het nieuwe groengebied. Het Natuur- en Recreatieschap Krimpenerwaard heeft de subsidie aangevraagd. Er is 56.700,- door de provincie Zuid-Holland beschikbaar gesteld.