Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 15 JULI 2002 IN

KORT BESTEK

Hieronder vindt u in kort bestek een overzicht van de overige dossiers die de Vlaamse regering vandaag goedgekeurd heeft.

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL :

De Vlaamse regering gaat akkoord met de krijtlijnen en budgettaire implicaties voor de organisatie van de derde Vlaanderendag op zondag 23 april 2003. Op deze dag openen tientallen instanties van de Vlaamse overheid hun deuren op meer dan 100 locaties in Vlaanderen en Brussel. De afdeling Communicatie en Ontvangst van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap wordt belast met de algemene voorbereiding van de Vlaanderendag.

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT :

De Vlaamse regering keurt drie uitvoeringsbesluiten van het Scheldereglement en van het Loodsdecreet goed. Het gaat om besluiten betreffende de verscherpte loodsplicht voor vaartuigen in de Belgische territoriale zee en vaarwateren onder de bevoegdheid van de Vlaamse overheid, de melding van aankomst en vertrek van vaartuigen onderworpen aan de verplichting gebruik te maken van het gewone loodsen of loodsen op afstand, en de vaststelling van het loodsgeld en andere vergoedingen en kosten voor loodsverrichtingen in het Belgisch loodsvaarwater.


* * *

De Vlaamse regering breidt de helikopterbeloodsing in de Vlaamse zeehavens verder uit en voert principieel een vergoeding in voor het inzetten van een helikopter voor het beloodsen en het afhalen van een loods van vaartuigen. Onder helikopterbeloodsing verstaat men de techniek waarbij een loods gebruik maakt van een helikopter in plaats van een loodsboot om aan of van boord van een schip te gaan. Hierbij wordt de loods afgezet of afgehaald tijdens een landing van de helikopter aan dek, ofwel wordt hij door een takel en windas neergelaten of opgehaald terwijl de helikopter laag boven het scheepsdek ter plaatse blijft hangen. Dit besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering benoemt mevrouw Kim Pettens tot havenkapitein bij de Maatschappij van de Brugse Zeevaartinrichtingen.


* * *

De Vlaamse regering beslist principieel tot vervanging van de bestaande Geschillencommissie Overheidsopdrachten van het departement Leefmilieu en Infrastructuur door een nieuwe Geschillencommissie Overheidsopdrachten Mobiliteit. Dit vervangingsbesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering stemt in met twee ontwerpen van Koninklijk Besluit die Europese regelgeving omzetten in Belgische wetgeving. Het eerste regelt de onderlinge aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten betreffende de maatregelen tegen luchtvervuiling door emissies van voertuigen, en de goedkeuring van motorvoertuigen en aanhangwagens daarvan. Het tweede bevat homologatienormen voor voertuigen bestemd voor het vervoer van passagiers, met meer dan acht zitplaatsen. Het hoofddoel is de veiligheid van de passagiers te waarborgen, maar het bevat ook technische voorschriften om dergelijke voertuigen toegankelijker te maken voor personen met een mobiliteitshandicap. De Vlaamse Vervoersmaatschappij zal daarom een aanpassing van het bestek voor de aankoop van autobussen moeten doorvoeren.


* * *

De Vlaamse regering stemt in met een ontwerp van Koninklijk Besluit ter vervanging van een KB betreffende het opleidingsgetuigschrift voor bestuurders van transporteenheden die radioactieve stoffen over de weg vervoeren en past het aan de gewijzigde juridische context aan. Sinds 1 september 2001 zijn de bevoegdheden van de Dienst Bescherming tegen ioniserende stralingen overgedragen aan het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle. Deze wijziging in bevoegdheid en reglementering vereist de aanpassing van het KB. Het wordt ook aangepast aan de gewijzigde tekst van het Europees verdrag betreffende het internationaal vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg.

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT en van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

Door de jongste staatshervorming zijn de gewesten sinds 1 januari 2002 bevoegd om autonoom de heffingsgrondslag, tarieven, en vrijstellingen te bepalen van het Eurovignet. Het Eurovignet is een belasting voor het recht van gebruik van het wegennet van Duitsland, België, Nederland, Luxemburg, Denemarken en Zweden, en dit enkel voor zware voertuigen. Om een gemeenschappelijke heffing van het Eurovignet mogelijk te maken werd een Coördinatiecomité (CC) opgericht waarin de zes bovenvermelde landen vertegenwoordigd zijn. De federale regering legde daarom begin maart een ontwerp van samenwerkingsakkoord voor ter ondertekening van de gewesten waarin grosso modo gesteld werd dat de federale overheid verder het standpunt van België blijft verdedigen in het Coördinatiecomité, en dit na samenspraak met de gewesten. De Vlaamse regering keurde dit samenwerkingsakkoord niet goed en stipuleerde dat de gewesten eveneens kunnen participeren bij de vergaderingen van dit Coördinatiecomité. Zij is van mening dat de samenspraak met de gewesten, zoals voorzien in het samenwerkingsakkoord, verder geformaliseerd dient te worden, in die zin dat het standpunt van de gewesten voor elke vergadering van het CC besproken moet worden op een interministeriële conferentie, waarbij zowel de ministers van financiën als de ministers van mobiliteit worden betrokken. Nu keurt de Vlaamse regering een nieuw ontwerp van samenwerkingsakkoord goed waarin voorgaande voorwaarden wel zijn opgenomen.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS :

Om tegemoet te komen aan de plaatsingsdruk vanuit de jeugdgerechten wijzigt de Vlaamse regering het besluit tot vaststelling van de capaciteit van de gemeenschapsinstellingen voor Bijzondere Jeugdzorg. Concreet wordt voorgesteld in de campus Ruiselede van de instelling De Zande 4 extra plaatsen te creëren en een aantal open plaatsen om te vormen naar gesloten plaatsen.


* * *

De Vlaamse regering kent 250.000 euro subsidie toe aan het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk vzw voor de provinciale coördinatie van de opvang van kinderen die het slachtoffer zijn van een schokkende gebeurtenis. Daarmee kunnen 5 provinciale coördinatoren aangeworven worden voor de opvang van kinderslachtoffers. Ze zullen onder meer instaan voor het opstellen van een vormingspakket voor leerkrachten, de uitbouw van kinderpraatgroepen en het opzetten van een provinciale ondersteuningsstructuur voor de groep 'Ouders van verongelukte kinderen'.


* * *

De Vlaamse regering wijzigt het besluit betreffende de normen voor de preventie van brand en ontploffing in erkende en gesubsidieerde kinderdagverblijven. De wijziging omvat het schrappen van de zin "Voor de gebouwen waarin werknemers worden tewerkgesteld, is het voorafgaand gunstig advies van de federale minister die tewerkstelling en arbeid in zijn bevoegdheid heeft".


* * *

De Vlaamse regering keurt een nieuw besluit goed betreffende de erkenning en subsidiëring van de centra en diensten voor het Vlaams minderhedenbeleid. Het gaat om een technische aanpassing van een aantal artikels bij de laatste wijziging van het oude besluit ter zake.


* * *

De Vlaamse regering wijzigt een subsidiebesluit betreffende de centra voor ontwikkelingsstoornissen. Het Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een Handicap (VFSIPH) komt als erkennende instantie in de plaats van de Vlaamse minister bevoegd voor de bijstand aan personen. Ook de erkende capaciteit per centrum zal door het Fonds worden vastgesteld. Tegelijkertijd wordt de erkenningsprocedure in overeenstemming gebracht met de bepalingen van het VFSIPH-decreet. Bovendien worden de subsidiebedragen per capaciteitseenheid voor de volgende jaren gecorrigeerd en omgezet in euro.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS en van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

In het kader van de ontwikkeling van integrale jeugdhulp keurt de Vlaamse regering 13 subsidiebesluiten goed. Het gaat om projecten rond onder meer de toegangspoort, crisishulp, trajectbegeleiding, het netwerk vrij toegankelijke hulp en het netwerk rechtstreeks toegankelijke hulp in de pilootregio's Antwerpen, Gent- Meetjesland en Limburg. Daarnaast wordt een project opgezet rond een meldpunt kneldossiers en wordt onderzoek verricht naar regionale aanmelding.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

Na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten keurt de Vlaamse regering opnieuw principieel een wijzigingsbesluit goed betreffende de
bekwaamheidsbewijzen, de weddenschalen, het prestatiestelsel en de bezoldigingsregeling in het secundair onderwijs. Het levert de noodzakelijke wettelijke grondslag voor een regeling m.b.t. gecombineerde opdrachten voor leraren praktische vakken die reeds via een omzendbrief van 23 augustus 2001 aan de inrichtende machten en directies is bekendgemaakt en die betrekking heeft op het aflopende schooljaar. Het wijzigingsbesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten keurt de Vlaamse regering opnieuw principieel een wijzigingsbesluit goed betreffende de voorwaarden voor het oprichten van betrekkingen in de ambten van technisch adviseur en technisch adviseur-coördinator in het voltijds secundair onderwijs. Het wijzigingsbesluit wil dat bij het bepalen van dergelijke betrekkingen de stages ziekenhuisverpleegkunde ook in aanmerking komen. Het voert ook de opdeelbaarhaarheid in van het ambt van technisch adviseur-coördinator in twee halve betrekkingen. Het wijzigingsbesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten keurt de Vlaamse regering opnieuw principieel een pilootproject goed voor het optimaliseren van de overgang van het secundair naar het tertiair onderwijs, het SOHO-project. Hierbij wenst men de slaagkansen in het eerste jaar van het hoger onderwijs te verhogen door het verbeteren van het studiekeuzeproces. De hoofddoelstelling van het pilootproject is het optimaliseren van de studie- en beroepskeuze door het bevorderen van de competenties van de leerlingen en de scholen ter zake. Hiertoe worden extra uren-leraar toegekend aan één SOHO-coördinator per pilootschool, financiële middelen voor specifieke kosten m.b.t. het project toegekend en begeleiding verzekerd door het SOHO-team van het departement Onderwijs. De looptijd van het project bedraagt 4 schooljaren. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten keurt de Vlaamse regering opnieuw principieel een besluit goed met als doel een deel van de personeelsgevolgen van de herstructurering van opleidingsvorm 3 van het buitengewoon secundair onderwijs op te vangen. Door de herstructurering worden binnen de nieuwe opleidingen van de beroepsgerichte vorming enerzijds een aantal specialiteiten afgeschaft en anderzijds een aantal nieuwe ingevoerd. Om de rechten van zowel vastbenoemde als tijdelijke personeelsleden die nu zijn aangesteld in de opleidingsvorm 3 te garanderen, wordt een nieuwe concordantie mogelijk gemaakt van de huidige naar de nieuwe specialiteiten. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse regering definitief dat de leeftijd waarop via de examencommissie het getuigschrift basisonderwijs gehaald kan worden, in overeenstemming wordt gebracht met de minimumleeftijd die in het reguliere onderwijs geldt, nl. 9 jaar. De leeftijdsvoorwaarde voor deelname aan examens voor de examencommissie was totnogtoe bepaald op 11 jaar. Het besluit delegeert bovendien de bevoegdheid tot het verlenen van een afwijking op de minimumduur van het lager onderwijs aan de Vlaamse minister van Onderwijs.


* * *

Na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten wijzigt de Vlaamse regering definitief een aantal gerichte aanwendingspercentages (AP) in de lagere en de middelbare graad van het deeltijds kunstonderwijs. Het AP van de middelbare graad Beeldende Kunst stijgt van 85% naar 90%, dat van de lagere graad Muziek van 92% naar 95% en de middelbare graad Woord van 90% naar 95%.


* * *

Na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten beslist de Vlaamse regering opnieuw principieel tot een versoepeling met betrekking tot de voorgeschreven bekwaamheidsbewijzen voor het personeel van het deeltijds kunstonderwijs. Vooreerst worden 'voldoende geachte' bekwaamheidsbewijzen ingevoerd. Verder zal elke lerarenopleiding in aanmerking komen als bewijs van pedagogische bekwaamheid. Tot slot wordt voorgesteld de artistieke en pedagogische ervaring van een actief kunstenaar als voldoende geachte bekwaamheidsbewijs te erkennen. Door deze maatregelen krijgen scholen meer keuzemogelijkheden in het aanwerven van personeel. Het wijzigingsbesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten stemt de Vlaamse regering in met een omzendbrief die de begrippen 'ander ambt' en 'wedertewerkstelling' in het onderwijs definieert. De brief maakt de wedertewerkstelling van ter beschikking gestelde personeelsleden wegens ontstentenis van betrekking, die in het bezit zijn van een voldoende geacht bekwaamheidsbewijs, voor het vak "project algemene vakken" mogelijk. Deze regeling geldt al voor het huidige schooljaar, maar wordt door deze omzendbrief verlengd voor het volgende schooljaar.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN en van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

De Vlaamse regering keurt het samenwerkingsakkoord goed tussen de federale Staat, de gemeenschappen en de gewesten betreffende het federaal onderzoeksprogramma inzake aardobservatie per satelliet, "STEREO". Ze stemt ook in met het opstarten van dit onderzoeksprogramma en met de samenstelling van de Vlaamse vertegenwoordiging in het STEREO begeleidingscomité. Het STEREO onderzoeksprogramma bouwt verder op de verworven kennis van het onderzoeksprogramma TELSAT en loopt over een periode van vijf jaar (2001-2006). STEREO omvat 4 pijlers: behoud van wetenschappelijke expertise, ontwikkeling van operationele producten en diensten, gebruikersondersteuning en valorisatie en promotie.

Op voorstel van Vlaams minister Renaat LANDUYT :

De Vlaamse regering beslist tot uitbreiding van de toekenning van de VDAB-opleidingspremies tot personen die aanspraak kunnen maken op financiële maatschappelijke steun van het OCMW. Voorheen werd de premie van 1 euro per effectief gevolgd uur beroepsopleiding enkel toegekend aan VDAB-cursisten die meer dan 1 jaar werkzoekende zijn en aan bestaansminimumtrekkers. Gezien in de meeste tewerkstellingsmaatregelen steuntrekkers gelijkgesteld worden met bestaansminimumtrekkers, wordt dit voorstel van uitbreiding nu dus ook gedaan voor de VDAB-opleidingspremie.


* * *

De Vlaamse regering wijzigt 2 besluiten die betrekking hebben op het toekennen van een middagmaal-, avondmaal- en overnachtingsvergoeding aan de VDAB-cursisten die een stage of een opleiding volgen in het buitenland of in een eigen of een andere gemeenschap of gewest waarbij een overnachting vereist is. Er wordt geopteerd voor een afzonderlijk systeem, nl. 5 euro voor het middagmaal, 5 euro voor het avondmaal en 35 euro voor de overnachting met koppeling aan de spilindex.


* * *

Het thans van kracht zijnde Koninklijk Besluit betreffende de subsidiëring van de ontwikkeling van de toeristische infrastructuur dateert van 1967. Het werd de voorbije 35 jaar slechts driemaal gewijzigd, waarvan tweemaal met betrekking tot de vaststelling van geïndexeerde bedragen. De derde maal omwille van het engagement van de Vlaamse regering in het herstelplan voor de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde in Antwerpen. Vandaag beslist de Vlaamse regering tot actualisering van het KB om te kunnen inspelen op de huidige context waarin cofinanciering van projecten zich voordoet. Daarnaast dringt een indexering van het subsidiebedrag zich op.


* * *

De Vlaamse regering wijzigt een besluit tot vaststelling van de specifieke brandveiligheidsnormen voor logiesverstrekkende bedrijven. Hotels zullen voortaan geen brandveiligheidattest meer krijgen voor onbepaalde duur, maar voor een maximumperiode van vijf jaar. Ook zal na verbouwingswerken, die de veiligheid rechtstreeks of onrechtstreeks beïnvloeden, telkens een nieuw brandveiligheidattest moeten worden verkregen. Er wordt wel een overgangsregel voorzien voor
brandveiligheidattesten die dateren van voor 1 januari 2000. Hotels met een brandattest van voor 1992 moeten zich in regel stellen voor 31 augustus 2003. Brandattesten die dateren tussen 1992 en 1995 moeten worden vervangen voor 28 februari 2004 en attesten die werden uitgereikt tussen 1995 en 1 januari 2000 moeten ten laatste worden hernieuwd voor 30 september 2004. De brandveiligheidattesten worden afgeleverd door de Burgemeesters, na een advies te hebben ingewonnen van de brandweer.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

In het secundair onderwijs en de hogescholen loopt reeds meerdere jaren het milieuzorgproject Groene School. Voor de basisscholen werd in 2001 een gelijkaardig initiatief opgestart, het zgn. Milieuzorg op School-project (MOS). Deze twee projecten lopen eind augustus af. De Vlaamse regering keurt nu een eenheidsproject goed voor de periode 01/09/2002-31/08/2005, Milieuzorg op School. In dit verband wordt er gekozen voor een overeenkomst met elk van de vijf provincies en met de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel. De provincies en de VGC doen de promotie en de begeleiding van het project naar scholen en gemeenten. De gewestelijke coördinatie blijft op Vlaams niveau. Daarvoor worden 4 MOS-coördinatoren aangeworven. De Vlaamse overheid draagt hiervoor de loon- , werkings-, huisvestings- en uitrustingskosten. Ze draagt ook de kosten voor educatieve pakketten, infopakketten, promotiemateriaal, logo's, vervoerskosten, nieuwsbrieven, info- en studiedagen etc. Het is de bedoeling dat tegen 31 augustus 2005 minstens 40% van de Vlaamse basisscholen en minstens 65% van de Vlaamse secundaire en hogescholen in het MOS-project is gestapt.


* * *

De Vlaamse regering beslist principieel tot wijziging van de lopende milieubeleidovereenkomst (MBO) gasolietanks voor de verwarming van gebouwen. Het gaat om gas- en stookolietanks van maximum 20.000 liter die overeenkomstig VLAREM niet vergunningsplichtig zijn. Het bestaande MBO voorziet dat de sector meewerkt aan de uitbouw van een financierings- en verzekeringsmechanisme ter dekking van de kosten voor sanering van verontreiniging. Via de nu voorgestelde wijziging wordt deze optie geconcretiseerd in een Fonds met rechtspersoonlijkheid onder de vorm van een vzw. Na het openbaar onderzoek ter zake wordt dit besluit nog voor advies voorgelegd aan de SERV en de MiNa-raad.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA, van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN en van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

De Vlaamse regering keurt de wijziging goed van de statuten van de Vlaamse Landmaatschappij.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

De Vlaamse regering duidt mevrouw Annie Renders en de heer Jan Vanhellemont aan als Vlaamse vertegenwoordigers in het opvolgingscomité voorzien in het
samenwerkingsakkoord van 20 november 2001 met betrekking tot de tegemoetkoming van de overheid in de deelname van het Belgische bedrijfsleven aan de programma's Airbus A380.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

De Vlaamse regering bekrachtigt een tweede reeks planningsdocumenten 2002 van de leidend ambtenaren van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief het gedereguleerd Vlaams Personeelsstatuut goed. Het past enerzijds in de beleidsoptie van de Vlaamse overheid om de Vlaamse regelgeving te beperken. Anderzijds is deregulering van het Vlaams Personeelsstatuut nodig met het oog op de stroomlijning van administratieve procedures in het kader van een sneller, efficiënter en performanter personeelsbeheer.


* * *

De Vlaamse regering beslist principieel tot wijziging van het Vlaams personeelsstatuut, van het personeelsstatuut van de Vlaamse wetenschappelijke instellingen en van het stambesluit van de Vlaamse openbare instellingen. De wijzigingsbesluiten geven uitvoering aan het sectoraal akkoord 2001-2002 dat met de vakorganisaties is afgesloten. Over deze wijzigingsbesluiten wordt nog onderhandeld met alle representatieve vakorganisaties. Daarna wordt het voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Begin vorig jaar nam de Vlaamse regering een aantal beslissingen met betrekking tot de reorganisatie van het Vlaamse overheidsapparaat. Eerst keurde ze een aantal basisprincipes van het nieuwe organisatiemodel in het kader van haar project Beter Bestuurlijk Beleid goed. Daarnaast kreeg de sectorale invulling met betrekking tot de horizontale beleidsdomeinen principieel groen licht. Begin februari keurde de Vlaamse regering het kader goed voor de organisatorische invulling van de management- ondersteunende diensten (MOD's). De ondersteunende diensten hebben betrekking op uitvoering van aangelegenheden inzake Financiën en Begroting, Personeels- en Organisatie-ontwikkeling, ICT, Facility Management, Communicatie en Juridische Zaken. Nu neemt de Vlaamse regering een aantal beslissingen die de verdere concretisering van de organisatie van de MOD's beogen in de toekomstige organisatiestructuur van de Vlaamse overheid.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering opnieuw principieel een voorontwerp van decreet goed tot wijziging van het Decreet van 30/6/1993 betreffende de bescherming van het archeologisch patrimonium. Het nieuwe decreet brengt geen inhoudelijke wijzigingen mee ten opzichte van het decreet van 1993, maar wil enkele technische en administratieve correcties aanbrengen zodat effectief deze legislatuur nog een preventief beschermingsbeleid opgestart kan worden. Het wordt voor advies voorgelegd aan de SERV.

Op voorstel van Vlaams minister Jaak GABRIELS :

Na advies van de Raad van State keurde de Vlaamse regering begin 2000 definitief het besluit goed dat nieuwe subsidiëringsmodaliteiten regelt voor de terbeschikkingstelling van uitrustingsgoederen aan minder ontwikkelde landen. Dit besluit trad in werking op 18 maart 2000. De goedkeuring van een aantal dossiers gebeurde echter op basis van het principieel goedgekeurde besluit van 19 november 1999. Er werd van uitgegaan dat het definitieve besluit met terugwerkende kracht zou worden goedgekeurd. Het Rekenhof merkte op dat er dus een overgangsperiode was waar steunverlening geen rechtsgrond had en drong aan om die juridische leemte op te vullen. Begin februari keurde de Vlaamse regering een nieuw besluit principieel goed dat de inwerkingtreding van het bovengenoemde besluit vastlegt op de datum van de principiële goedkeuring. Na advies van de Raad van State keurt ze dit besluit definitief goed.


-----
einde

-----