Korps: Brabant-Noord, plaats: Den Bosch 15-07-2002 Korps presenteert Jaarverslag 2001

24 UUR PER DAG VEILIGHEID VOOROP

Het politiekorps Brabant-Noord heeft een druk en actief jaar achter de rug. Het jaarverslag over 2001 biedt u een uitgebreid overzicht van alle werkzaamheden. We hebben met de gegeven middelen een prestatie neergezet die recht doet aan ons motto: Veiligheid Voorop.

Het korps heeft in 2001 veel gedaan aan het bevorderen van de veiligheid in de regio. De investeringen op de speerpunten van beleid hebben geleid tot een intensieve aanpak van jeugdoverlast en
-criminaliteit, scherp toezicht en optreden tijdens uitgaansavonden en tot een groter aantal opgespoorde verdachten van drugsoverlast. Het aantal woninginbraken bleef gelijk, het aantal aangehouden verdachten verdubbelde. Het aantal aangehouden verdachten van geweld steeg met 43%, het aantal aangiften van geweld steeg met 12%. Het aantal verdachten van drugscriminaliteit steeg aanzienlijk. Het korps heeft veel mensen ingezet tijdens de MKZ-crisis in februari en maart en bij de euro-omwisselingsoperatie in december. Ook 11 september had gevolgen voor het politiewerk in de regio.

SPEERPUNTEN VAN BELEID

Jeugdcriminaliteit

De inzet van jeugdagenten gaf de politiële jeugdzorg opnieuw een flinke impuls. Er zijn 23% meer minderjarige verdachten (2001: 1072, 2000: 875) aangehouden. Het aantal overlastincidenten onder jeugd steeg met 18%, vooral in Den Bosch, Heusden, Uden en Oss.

Geweld

De aanpak van geweld heeft in het korps de hoogste prioriteit. We spoorden aanzienlijk meer verdachten op door intensief toezicht en optreden tijdens uitgaansavonden. Het aantal verdachten van geweldsdelicten steeg met 43% naar 1826 (2000: 1274). Vooral veel jongeren pleegden meer geweldsmisdrijven, op steeds jongere leeftijd. In de aanpak van geweld werd intensief samengewerkt met gemeenten, horeca en openbaar ministerie. In vrijwel de hele regio zijn speciale horecateams geïntroduceerd. Het aantal aangiften van geweldsdelicten steeg met 12% naar 3093 (2000: 2771).

Drugs

Op dit probleemgebied is vooral repressief opgetreden. Met name werd opgetreden bij dealen in woonbuurten en drugsgebruik in horecagelegenheden. Door de gerichte acties op overlastmeldingen namen deze sterk toe (2001: 1297, 2000: 1181). Ook het aantal opgespoorde drugscriminelen was aanzienlijk hoger (2001: 244, 2000: 162). De drugsproblematiek concentreerde zich voor 65% in het district Den Bosch.

Zware, georganiseerde criminaliteit

De regio is steeds onaantrekkelijk voor criminelen. De intensieve aanpak richtte zich vooral op organisaties die zich richten op productie, handel en verspreiding van synthetische drugs, mensenhandel en witwaspraktijken. Bij diverse onderzoeken zijn grote partijen drugs en grondstoffen in beslag genomen. Ook is er een grote hoeveelheid vals geld onderschept.

Verkeersveiligheid

Mede dankzij de inzet van het team Verkeershandhaving verbeterde de verkeersveiligheid sterk. Dankzij de intensieve controles en relatief grote pakkans hielden steeds meer verkeersdeelnemers zich aan de regels. Desondanks waren er in 2001 51 verkeersdoden en 507 ziekenhuisgewonden te betreuren.

Milieu

Alle districten voerden in 2001 de eenvoudige milieuhandhaving uit. In het district Den Bosch behandelde de recherche de meeste milieuzaken.

Woninginbraken

Het aantal aangiften van woninginbraken bleef gelijk (2001: 2627, 2000: 2625). Dat is mede te danken aan gestructureerde aandacht voor woninginbraken in de teams en een actief opsporingsbeleid, met name bij pieken. Bijzondere aandacht ging uit naar recidivisten. Het aantal opgespoorde verdachten verdubbelde naar 127 (2000: 59).

INWONERS, SLACHTOFFERS EN KLANTEN

De indeling van medewerkers in zorggebieden droeg bij aan een grotere binding met het eigen werkgebied. Er wordt probleem- en klantgerichter gewerkt. Buurtcoördinatoren besteedden meer dan 80% van hun tijd aan hun wijk of dorp. Het aantal ingediende klachten steeg met 24% tot 185. Het zijn vooral klachten over het gebruik van bevoegdheden en bejegening. De slachtofferzorg is beter gestroomlijnd. Er zijn nieuwe aanspreekpunten per district ingesteld. Het percentage doorverwijzingen steeg licht naar 51,7%. Het Bureau Schadebemiddeling bemiddelde 277 keer, 206 zaken zijn succesvol afgerond. In het permanente Kwaliteitsonderzoek kregen we vrijwel dezelfde waardering als in 2000, namelijk een 7,2. Hiermee gaven onze klanten aan dat zij over het algemeen tevreden waren over het contact met de politiemedewerkers. Uit de Politiemonitor Bevolking 2001 bleek dat de inwoners van onze regio zich veiliger voelen dan inwoners uit andere delen van Nederland.

Het jaarverslag is verschenen als cd-rom . Het is na te lezen op de website van het korps (www.politie.nl/brabant-noord) of op te vragen via de Afdeling Communicatie, tel: 073-6991870 of via communicatie@brabant-noord.politie.nl