European Commission

EO/02/19 15 juli 2002

Ombudsman zegt dat het tijd is dat de Europese administratie zichzelf opent en haar personeel vertrouwt

De Europese Ombudsman, Jacob Söderman, heeft de afschaffing verzocht van de censuur van publicaties geschreven door EU ambtenaren. In een brief aan de Commissie Vice-Voorzitter Neil Kinnock zegt de Ombudsman dat "de afschaffing van de censuur alleen maar een meer open atmosfeer kan creëren van vertrouwen en respect in de EU administratie, alsook respect tonen voor het Handvest van de Grondrechten". Artikel 11 van het Handvest voorziet het recht op vrijheid van meningsuiting.

De Ombudsman verwijst naar de situatie in de Lidstaten en zegt dat vele ervan "voor een lange tijd geleefd hebben zonder censuur van hun ambtenaren en dus vertrouwen hebben getoond in hun beoordeling. Dit heeft gezorgd voor een meer open samenleving waar discussie gebaseerd is op feiten en deskundigheid." Uit het onderzoek van de Ombudsman blijkt dat dit type van censuur in Portugal en Spanje werd afgeschaft wanneer komaf werd gemaakt met autoritaire heerschappij. In Denemarken, Zweden en Finland bestaat het al sinds een lange tijd niet meer. Er bestaat tevens geen censuur in België, Nederland, Duitsland en Italië. Deze regel bestaat daarentegen wel in het VK en in Griekenland.

De Ombudsman vraagt zich af "of er echt een noodzaak is om dit soort wantrouwen ten toon te spreiden tegenover deskundig en toegewijd personeel?". Hij voegt eraan toe dat een overgroot deel van het Gemeenschapspersoneel artikels schrijven en voordrachten geven in het echt belang van de administratie. Ervaring toont dat ontrouwe ambtenaren de censuur negeren en in elk geval publiceren. Een ambtenaar die negatieve artikels schrijft die niet gebaseerd zijn op de waarheid en de echte intenties van de administratie moet natuurlijk zijn of haar verantwoordelijkheden opnemen.

Achtergrond

Vroeger dit jaar, in antwoord op een onderzoek van de Ombudsman op basis van artikel 11 van het Handvest, stemde de Commissie ermee in om de regelen inzake vrijheid van meningsuiting van ambtenaren te verduidelijken. Niettemin werd het systeem van voorafgaande censuur van publicaties weerhouden in de voorgestelde amendementen aan het Ambtenarenstatuut.

De brief van de Ombudsman komt als antwoord op een brief van de Commissie Vice-Voorzitter Kinnock betreffende het Jaarverslag 2001 van de Ombudsman. Beide brieven kunnen teruggevonden worden op de website van de Ombudsman:

http://www.euro-ombudsman.eu.int/letters/nl/default.htm

Voor meer informatie, gelieve contact op te nemen met Ian Harden, Hoofd van de Juridische Afdeling, tel: +32 (0) 2 284 38 49