Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DNO. 2002/5260
datum
15-07-2002

onderwerp
Zeehondensterfte
TRC 2002/6150

bijlagen

Geachte Voorzitter,

In mijn brief van 10 juni jl. (kenmerk DNO. 2002/4251) heb ik u geïnformeerd over de dreiging van een zeehondensterfte in de Nederlandse Waddenzee en welke voorbereidingen ik heb getroffen bij een eventuele uitbraak.

Hiermee deel ik u mede dat inmiddels alle Nederlandse kustgemeenten geïnformeerd zijn en dat ik op 5 juli jl. de betrokken gemeenten in het Waddengebied heb geadviseerd het operationeel draaiboek in werking te stellen. Dit advies is gebaseerd op de volgende constateringen en overwegingen: * Op dat moment was bij 4 zeehonden in de Nederlandse Waddenzee het zeehondenziektevirus vastgesteld (inmiddels is daar nog een geval bijgekomen);
* Er is sprake van verhoogde sterfte;
* Deskundigen onderschrijven de mening dat hier sprake is van het begin van een epidemie;
* De toeristenstromen naar de Waddeneilanden zijn op gang gekomen en zullen zich uitbreiden.

Het operationeel draaiboek zeehonden bevat instructies en stroomschema's ten aanzien van het melden, opvangen, behandelen en afvoeren van aangespoelde zeehonden langs de Nederlandse kust, waarbij een onderscheid is gemaakt tussen reeds dode en nog levende dieren. Dode dieren worden onder verantwoordelijkheid van de lokale overheden verzameld en - eventueel na onderzoek - afgevoerd. Zieke dieren worden nabij de vindplaats door een dierenarts onderzocht of er sprake is van een reële overlevingskans bij opvang. Zo niet, dan worden deze geëuthanaseerd. Tevens is een centraal meldpunt en telefoonnummer operationeel geworden en is de publieksvoorlichting gestart.

De staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij,

G.H. Faber


---