Arrondissementsparket Den Haag

Den Haag, 15 juli 2002

Rijksrecherche onderzoekt aangifte tegen Politie Haaglanden

Het openbaar ministerie in Den Haag heeft besloten het onderzoek naar een incident dat op 2 juli 2002 in Scheveningen heeft plaatsgevonden door de Rijksrecherche te laten uitvoeren. Bij het incident waren twee agenten van Politie Haaglanden en twee jongens van Marokkaanse afkomst betrokken.

In eerste instantie werd het onderzoek, onder leiding van een officier van justitie, opgedragen aan politiemedewerkers van het korps Haaglanden en wel door een ander bureau dan dat van de betrokken agenten. Inmiddels heeft de Haagse korpschef zich voor de regionale televisie inhoudelijk over deze zaak uitgelaten en aangegeven dat de twee betrokken agenten volgens de regels hadden gehandeld. Naar de opvatting van het openbaar ministerie bestaat daardoor thans ovoldoende ruimte om dit onderzoek nog door medewerkers van Politie Haaglanden te laten verrichten. Het oordeel over de handelwijze van de betrokken agenten is uiteraard slechts voorbehouden aan het openbaar ministerie.

Bij het incident werden op 2 juli twee jongens van Marokkaanse afkomst op verdenking van een strafbaar feit aangehouden. Op vrijdag 5 juli had de advocaat van een van de betrokkenen naar aanleiding van dit incident aangifte gedaan bij de hoofdofficier van justitie in Den Haag. De aangifte van de advocaat was gericht tegen agenten van Politie Haaglanden die twee jongens van Marokkaanse afkomst op 2 juli zouden hebben mishandeld en gediscrimineerd.