STICHTING INTENT

Tweede overeenkomst Ghanese bank en Stichting IntEnt gesloten

Eind juni 2002 hebben de Ghanese SSB Bank en Stichting IntEnt een overeenkomst getekend. De overeenkomst is van toepassing op startende ondernemers die voor het verkrijgen van een lokale lening aanvullende zekerheden tekort komen. In deze overeenkomst is vastgelegd dat IntEnt 200.000 euro beschikbaar zal stellen als garantiefonds. Ghanese klanten van IntEnt die in Ghana een eigen bedrijf gaan opzetten, kunnen een beroep doen op dit fonds. De SSB bank zal de ondernemers tegen normaal geldende voorwaarden leningen verstrekken. De garantie bedraagt maximaal Euro 40.000 en wordt voor een periode van maximaal 4 jaar afgegeven. Eerder werd in 2001 een overeenkomst afgesloten met de Amalgamated Bank, gespecialiseerd in MKB-financieringen.

IntEnt (Internationalization of Entrepreneurship) ondersteunt al ruim 4 jaar in Nederland woonachtige migrantenondernemers (m/v) die een eigen onderneming willen opzetten in het land van herkomst. Momenteel geldt dit voor de landen Ghana, Suriname, Marokko en Turkije. Het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking financiert de IntEnt activiteiten. De Europese Unie cofinanciert een deel van de activiteiten ten behoeve van het Marokko programma.

Tot nu toe zijn met de ondersteuning van IntEnt reeds 25 Ghanese ondernemers een bedrijf gestart in Ghana. De meeste zijn gevestigd in Accra en Kumasi. Voorbeelden van gestarte bedrijven: touroperator, guesthouse, wandtegelproduktiebedrijf, computeropleidingscentrum, wasserette en koelvriesbedrijf.

Het doel van de IntEnt organisatie is het leveren van een bijdrage aan de ontwikkeling van een gezonder sociaal-economisch klimaat in de herkomstlanden. IntEnt bewerkstelligt dit door het bevorderen en ondersteunen van private bedrijfsinitiatieven waardoor investeringen worden gepleegd in de herkomstlanden.


---
Noot aan de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Esther Wielzen
Stichting IntEnt / Pr-coördinator
Tel: 070 305 18 20 Fax: 070 305 18 29 E-mail: info@intentbds.nl
Website: www.ondernemenoverdegrens.nl

Stationsweg 102
2515 BR Den Haag

16 jul 02 09:22