Via Networks

PERSBERICHT

Middelgrote bedrijven zien gevaren Internet het beste

Meerderheid managers beschouwt inbraken vanuit Internet als bedrijfsrisico

Eindhoven, 16 juli 2002. Uit recent onderzoek blijkt dat 37% van de ondervraagde managers van mening is dat het grootste gevaar voor de beveiliging van geautomatiseerde bedrijfsinformatie vanuit het Internet komt. Nog eens 25% heeft dezelfde mening, maar vindt dat eigen medewerkers een net zo groot risico vormen. Opvallend is dat vooral managers van middelgrote bedrijven (45%) en zakelijke dienstverleners (49%) de gevaren van Internet zien. Van alle ondervraagden ziet slechts 7% geen enkele bedreiging in Internet.

De resultaten zijn afkomstig van Heliview Marketingservice dat in opdracht van Internet Service Provider VIA NET.WORKS onderzoek verrichtte onder management teams van bedrijven in Nederland met 50 tot 500 medewerkers. In totaal zijn 160 bedrijven ondervraagd, wat een representatief aantal is voor deze groep.

Bedrijfsrisico ja of nee?
Opvallend is dat maar liefst 51% van de managers inbraken vanuit Internet een bedrijfsrisico noemt. 33% vindt dit een te zware kwalificatie maar ziet het wel als een bedreiging voor het bedrijf. Wederom zijn middelgrote bedrijven het stelligst in hun overtuiging. Van alle ondervraagden vindt slechts 15% dat inbraak via Internet geen bedrijfsrisico is.

Eigen medewerkers
Uit het onderzoek blijkt ook dat managers zich bewust zijn van het feit dat bedreigingen voor geautomatiseerde bedrijfsinformatie niet alleen via het Internet komen. Zo'n 25% van alle ondervraagden beseft dat inbraak op geautomatiseerde bedrijfsinformatie ook kan worden veroorzaakt - bewust of onbewust - door eigen medewerkers. Slechts 10% van de managers heeft geen enkele reden om aan te nemen dat personeel bedrijfsgevoelige informatie steelt of onbruikbaar maakt.

MKB maakt inhaalslag
Ed ten Houten, Algemeen Directeur van VIA NET.WORKS Nederland, vindt de resultaten opvallend. "Het onderzoek laat zien dat het MKB bezig is met een inhaalslag. Voorheen was de risico-perceptie van Internet bij dit marktsegment het laagst. Toch ziet nog steeds 7% geen gevaar in Internet. Onbegrijpelijk als je naar de stijging van het aantal virusaanvallen en hacks kijkt. We brengen sloten en alarminstallaties aan op huizen en auto's maar laten onze digitale voor- en achterdeuren wagenwijd openstaan. Gelukkig zien steeds meer bedrijven de noodzaak van een goede internetbeveiliging. Overigens is dit meer dan alleen maar software. Een goed beveiligingsbeleid en voortdurende monitoring van je beveiligingsoplossing is ook nodig", aldus Ten Houten.

Het probleem in cijfers
Gevaarlijke computervirussen en hackers vormen een steeds grotere bedreiging voor bedrijven. Alleen VIA NET.WORKS registreert al wekelijks een tiental incidenten. Volgens het Amerikaanse Computer Emergency Response Team (CERT) groeit het aantal meldingen van incidenten wereldwijd met meer dan 100% per jaar. In 1998 registreerde het CERT 3.734 incidenten, in 1999 9.859, in 2000 21.756 en in 2001 52.658.

Over VIA NET.WORKS
VIA NET.WORKS Inc. (Nasdaq en EASE: VNWI) is een internationale aanbieder van internetoplossingen voor organisaties en ondernemingen in Europa en Noord-Amerika.
De lokale VIA-kantoren bieden een veelomvattend, schaalbaar en betrouwbaar pakket internet diensten aan op het gebied van connectivity, security, hosting en professional services. Voor sommige diensten neemt VIA het beheer volledig van haar klanten over. VIA heeft haar eigen pan-Europese en transatlantische infrastructuur voor een snelle en juiste afhandeling van dataverkeer. Het hoofdkantoor van VIA bevindt zich op 12100 Sunset Hills Road, Reston, Virginia, USA, 20190. Voor meer informatie kunt u de website van VIA bezoeken op www.vianetworks.nl of een e-mail sturen naar pers@vianetworks.nl.

Voor meer informatie over dit persbericht:
Claudia Langner, Communication Manager VIA NET.WORKS Nederland Telefoon: 040 239 33 93, e-mail: clangner@vianetworks.nl

Serge van Rooij, Bex*van der Schans Public Relations adviseurs Telefoon 040-294 52 52, e-mail: svrooij@bvdspr.nl