Productschap Wijn

Nieuws

Nieuwsbulletin Wijninformatiecentrum nr. 7, jaargang 2002

Door René van Heusden

BORDEAUX Appellation Margaux ingekrompen
Op gezag van het Institut National des Appellations dOrigine (INAO) is een grenscorrectie uitgevoerd in de appellation Margaux. Margaux verliest in totaal 187 hectare wijngaard. Daarvan waren er 160 aangeplant na de vastlegging van de grenzen in 1954, min of meer illegaal dus. 76 Hectare is gedeclasseerd tot Haut-Médoc, 1 tot Bordeaux. Er was wel troost in de vorm van een compensatie: 46 hectare Haut-Médoc en 4 hectare niet geklasseerde wijngaard promoveerden tot Margaux.

BORDEAUX Fusie van Moulis en Listrac (voorlopig?) van de baan De fusie tussen de Médocappellations Moulis en Listrac gaat voorlopig niet door. Reden hiervoor dat in Moulis een onvoldoende meerderheid zich achter het plan schaarde. Vereist was een tweederde meerderheid binnen het verantwoordelijke comité, maar men kwam twee stemmen tekort. In Listrac was er wel een overweldigende meerderheid voor. Het initiatief voor een gecombineerde appellation werd al 20 jaar geleden geboren uit de behoefte aan een sterkere profilering van de twee betrekkelijk kleine appellations, die moeten concurreren met veel grotere en beroemdere buurgemeenten. De nieuwe appellation zou de naam Moulis-Listrac, of gewoon Moulis gekregen hebben..

BORDEAUX Trophée des Crus de Graves
In navolging van de Médoc (Crus Bourgeois) en Saint-Emilion heeft ook de Graves sinds enkele jaren een wedstrijd voor de wijnen die binnen de appellation geproduceerd worden in. Er zijn aparte competities voor rood, droog wit en zoet wit, alias Graves Supérieures. Bij de vierde editie werd van de rode en de Graves Sup het oogstjaar 1999 geproefd, van de droge witte 2000. In totaal waren 95 wijnen ingeschreven. Winnaar bij rood werd Château Léhoul Plénitude in Langon, bij droog wit Château de lHospital in Portets, en bij zoet wit Château de Rochefort in Landiras.

SPANJE Classificatie voor topwijnen?
In Spanje bestaan er serieuze plannen om een classificatie in te stellen voor wijnen uit individuele waarden van het hoogste niveau, zogenaamde 'vinos de pago'. Deze wijnen zouden de top van de Spaanse classificatiepiramide moeten vormen. Namen als Mas la Plana van Miquel Torres, Pesquera van Alejandro Fernández en L'Ermita onder leiding van Alvaro Palacios worden als voorbeelden van dergelijke vinos de pago genoemd. Momenteel zouden ongeveer 25 bedrijven die op topniveau opereren voor een dergelijke classificatie in aanmerking komen. Saillant detail: het gaat vooral om wijnen die buiten het bestaande DO-systeem vallen.

USA Nieuwe president California Wine Institute met goede connecties Het Californische Wine Institute heft een nieuwe president aangewezen, die per 1 juli 2003 aan zal treden. Op zich is dit geen al te opzienbarend nieuws, ware het niet dat de nieuwe president, Robert "Bobby" Koch, de zwager is van die andere president, George W. Bush! Koch is getrouwd met Dorothy Bush. Haar broer George is overigens geheelonthouder.

CHILI Late en heterogene oogst 2002
Chili kende een vrij moeilijke oogst 2002. Storende factor was regen. Vroege El Niño regen zorgde voor de nodige problemen in de meest zuidelijke regios. Vooral de blauwe druiven hebben daar het meest last van gehad. Maipo daarentegen heeft het er goed van afgebracht. Het temperatuurverloop in het voorjaar en de zomer was er evenwichtiger dan in 2001, wat voor druiven met een goede balans tussen zuren, suikers en tannine zorgde. Het jaar wordt daarom al vergeleken met het uitstekende 1999.
Maule en het zuiden van de Rapel vallei kregen vroeger dan gewoonlijk te maken met regen.
Ongeveer een kwart van de witte druiven en alle rode werden hierdoor getroffen. De regen verplichtte druiventelers ertoe om hun oogst uit te dunnen en bladeren te verwijderen om voor voldoende ventilatie te zorgen. Gelukkig volgden op de regenperiode twee droge weken, waardoor de rijping uiteindelijk toch nog behoorlijk goed verliep. Strenge selectie was uiteraard wel geboden. De Casablanca vallei ten westen van Santiago, bekend om witte wijnen, bleef gespaard voor de regen en produceerde zondermeer goede wijnen.

NIEUWE WERELD Stijgend aandeel in aanplant en productie De afgelopen tien jaar is het aandeel van landen buiten Europa in de wereldwijde aanplant van wijngaarden fors toegenomen. Het steeg van 8 naar 15,8%, bijna een verdubbeling dus. De wijnlanden van de Nieuwe Wereld hebben samen zon 950.000 hectare wijngaard in productie. Gemeten naar volume zijn deze landen samen goed voor 20% van het mondiale totaal.

Copyright © 1996-2002 Productschap Wijn / Wijninformatiecentrum