NIBUD Persbericht

16-7-02: Veel meer vraag naar informatie over echtscheidingen

Vakanties staan garant voor een toename van het aantal echtscheidingen, blijkt uit recent onderzoek van de Vereniging van Advocaat Scheidingsbemiddelaars. Ook het NIBUD merkt dat veel mensen in ieder geval denken aan scheiden. Dit blijkt uit het aantal vragen over dit onderwerp maar vooral ook uit de run op de Geldwijzer Alimentatie 2002 en de Geldwijzer Co-ouderschap. De vraag naar deze publicaties is zo groot dat het NIBUD heeft besloten tot een herdruk. Beide brochures worden gebruikt als voorbereiding op een gesprek met de advocaat of bemiddelaar. (Ex-)partners maken aan de hand van deze brochures ook zelfstandig gezamenlijke afspraken.

Hoe gaat het met de financiën? Financiën spelen een belangrijke rol bij een scheiding. Het is niet alleen emotioneel maar ook financieel een ingrijpende beslissing. Hoeveel alimentatie moet ik betalen? Moet ik belasting betalen over ontvangen alimentatie? Waar hebben mijn kinderen recht op? Met de Geldwijzer Alimentatie kunnen deze vragen beantwoord worden. De brochure behandelt ook diverse andere zaken zoals het regelen van de verzekeringen, pensioenen en de hypotheek.

Wie krijgt de kinderen?
In de meeste gevallen blijft het kind (of de kinderen) bij een van de ouders wonen en wordt er een bezoekregeling getroffen met de andere ouder. Maar steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor co-ouderschap. In die situatie blijven beide ouders voor het kind zorgen. Die woont dan de helft van de tijd bij de een en de andere helft bij de ander. Een heel geregel maar mits er goede afspraken gemaakt worden vaak een goede oplossing. De Geldwijzer Co-ouderschap behandelt de mogelijkheden. De brochure besteedt verder uitvoerig aandacht aan alle uitgavenposten die ouders maken voor hun kind(eren) en hoe deze onderling verdeeld kunnen worden. Ook kosten die specifiek met co-ouderschap te maken hebben, zoals de inrichting van een nieuwe kinderkamer, komen aan de orde.

Prijs en bestelwijze
De Geldwijzer Alimentatie (bestelnummer C24) kost 8,25 en de Geldwijzer Co-ouderschap (bestelnummer C26) kost 9,25. Ze zijn te bestellen via www.nibud.nl of door overmaking van het juiste bedrag op postgirorekening 368700 ten name van het NIBUD in Utrecht, onder vermelding van de bestelcode.