Gemeente Vlaardingen


16-07-2002

Morgenwandeling in de Rembrandtstraat
Sinds maandag 15 juli - de geboortedag van Rembrandt- is in de Rembrandtstraat het muurkunstwerk Morgenwandeling te zien. In nauwe samenwerking met de bewoners van deze straat en de gemeente heeft beeldend kunstenaar Marjon Hoogendijk dit kunstwerk ontwikkeld. Jonge bewoners (tussen de 1 en 18 jaar) hebben model gestaan voor de muurschildering, waarbij het beroemde schilderij De Nachtwacht als inspiratiebron diende.

Initiatief bewoners

In juni 1999 vroegen bewoners van de Rembrandtstraat aan de gemeente hulp bij het opknappen van hun binnenterrein en een aangrenzende blinde muur. De gemeente heeft dit bewonersinitiatief opgepakt. De bewoners, gemeente en beeldend kunstenaar besloten gezamenlijk een kunstwerk te ontwikkelen. 25 kinderen in de leeftijd van 1 tot 18 jaar hebben eind 2000 model gestaan. Als echte acteurs doen de kinderen alsof zij een symbool van bijvoorbeeld geborgenheid of vreugde vasthouden. Van alle schetsen is uiteindelijk een groot ontwerp gemaakt met De Nachtwacht van Rembrandt als inspiratiebron. Immers, de kinderen fungeren net als in Rembrandts werk ook als karakterfiguren met symbolen.

Fresco

Het kunstwerk is ca. 10 meter breed en 4 meter hoog. Het is geschilderd met minerale verf op een natuurlijke ondergrond van cementplaten, waardoor het een frescoachtige uitstraling heeft. Het is op panelen in het atelier geschilderd, zodat het kunstwerk bij eventuele sloop van het schoolgebouw er af te halen is.

Marjon Hoogendijk heeft al eerder grote werken, o.a. frescos geschilderd op muren in Nederland en in Spanje, Italië en India. Iedereen die geïnteresseerd is in de totstandkoming van dit kunstwerk is op 21 en 22 september tussen 11.00 en 17.00 uur welkom in het atelier van Marjon Hoogendijk, Maassluissedijk 108, Vlaardingen.