Gezondheidsraad

PERSBERICHT

---

Blootstelling aan combinaties van stoffen

Dagelijks ademen en slikken mensen een veelheid van stoffen in. De Gezondheidsraad heeft een systematiek ontwikkeld om de gezondheidsrisico's te beoordelen van zulke combinatieblootstelling. Vandaag heeft de Raad hierover advies uitgebracht aan de Ministers van VWS en VROM en aan de Staatssecretaris van SZW.

In het advies Blootstelling aan combinaties van stoffen: een systematiek voor het beoordelen van gezondheidsrisico's schetst de Gezondheidsraad een kader voor het vaststellen van de schadelijkheid van willekeurige combinaties van stoffen. Ook presenteert het advies een methode om prioriteiten te stellen bij het beperken van gezondheidsschade door blootstelling aan combinaties van stoffen. Het advies maakt onderscheid tussen mengsels en gespecificeerde combinaties van stoffen. Bij het inademen of -slikken van een mengsel komen de componenten ervan gelijktijdig en via dezelfde route het lichaam binnen. Bij blootstelling aan gespecificeerde combinaties van stoffen hoeft dat niet gelijktijdig en via dezelfde ingang te gebeuren. Hoewel sommige stoffencombinaties in beide categorieën passen, is het maken van onderscheid tussen mengsels en gespecificeerde combinaties nuttig voor de risico-evaluatie.

Het vraagstuk van combinatieblootstelling is al vele jaren een knelpunt in het milieu- en arbeidsomstandighedenbeleid. Van afzonderlijke stoffen kunnen we in veel gevallen de risico's in redelijke mate schatten, maar blootstelling aan afzonderlijke stoffen vindt zelden plaats. De vorderingen op het terrein van de beoordeling van blootstelling aan combinaties gaan uiterst langzaam. Het nu door de Gezondheidsraad voorgestelde raamwerk kan ook behulpzaam zijn om het onderzoek richting te geven.

Nadere inhoudelijke inlichtingen verstrekt dr ir PW van Vliet, tel. 070 - 340 73 27, e-mail pw.van.vliet@gr.nl.

Datum: 16 juli 2002

---