Politie Midden- en West Brabant

Veel minder auto-inbraken in district Tilburg

Datum: 16/7/2002
Auteur: Carel Bouman

TILBURG Het auto-inbrakenteam van de politie in district Tilburg, dat vanaf 10 juni jl. operationeel is, constateert een forse daling van het aantal autoinbraken in dit district. Werden er in de maand mei van dit jaar nog 818 aangiften van een auto-inbraak genoteerd, tot vandaag, 16 juli 2002, blijft de teller voor dit delict steken op 140. Als deze trend zich doorzet betekent dit in de maand juli zon 300 auto-inbraken. In juni 2002 werden er nog 469 autoinbraken genoteerd.

Het auto-inbrakenteam heeft in de periode tussen 10 juni en vandaag, 16 juli 2002, twintig aanhoudingen verricht. De aangehouden verdachten, achttien mannen en twee vrouwen, hebben zon honderd feiten bekend. Het merendeel van de feiten die zij bekenden betrof autobraken. Verder bekenden zij woninginbraken, inbraken in bergingen, brom- en fietsdiefstallen.

De aangehouden verdachten komen voor het merendeel uit Tilburg. Eén verdachte komt uit Oisterwijk. De leeftijd van de aangehouden verdachten ligt tussen de 18 en 50 jaar. Zij zijn drugsverslaafd en pleegden meerdere feiten per dag. Van de aangehouden verdachten zitten er nog tien in voorlopige hechtenis. Niet het aantal aangehouden verdachten wordt door de politie als het grote succes gezien, maar veel meer de spectaculaire daling van het aantal aangiften terzake dit ergelijke vermogensdelict.

Het groot aantal autoinbraken in district Tilburg, met als topper de 818 auto-inbraken in de maand mei van dit jaar, was de politie in district Tilburg een doorn in het oog.
Daarom besloot het Districtelijke Management Team (DMT) van district Tilburg dat een speciaal auto-inbrakenteam, dat geformeerd is met medewerking van alle teams in het district Tilburg, de jacht op auto-inbrekers moest openen om hiermee het auto-inbrakenbeeld in Tilburg een ander aanzien te geven.

Het auto-inbraken team is vanaf 10 juni jl. probleem gericht gaan werken en verschafte zich een goede informatiepositie met betrekking tot de verdachten van de autoinbraken in Tilburg. Door ook onze dienders op straat optimaal te informeren over de vermoedelijke daders van de auto-inbraken ontstond er een wisselwerking tussen de leden van het auto-inbrakenteam en de collegas van de politieteams in district Tilburg. De eerste successen van deze gemeenschappelijke aanpak waren dan ook snel zichtbaar, want in de maand juni van dit jaar, daalde het aantal auto-inbraken in district Tilburg van 818 in mei naar 469 in juni. Tot vandaag werden er 'slechts 140 aangiften voor een auto-inbraak opgenomen. Als deze trend zich doorzet komt het aantal auto-inbraken in de maand juli op zon 300. Ook in vergelijking met de cijfers van het aantal auto-inbraken in 2001 is een daling zichtbaar. In 2001 werd 6227 maal aangifte gedaan van een auto-inbraak. Gemiddeld per maand komt dit afgerond neer op 519 auto-inbraken per maand.

Met justitie werden in verband met deze projectmatige aanpak van auto-inbraken, afspraken gemaakt. In de praktijk betekenen deze afspraken dat een aangehouden verdachte terzake auto-inbraak altijd in verzekering wordt gesteld en dat de verdachte, na voorgeleiding bij de officier van justitie en de rechter commissaris te Breda, waar mogelijk in bewaring worden gesteld. Dit heeft tot gevolg dat verdachten die voor auto-inbraken werden gehouden, langere tijd niet meer in de gelegenheid zijn dit delict, dat bij burgers voor veel ergernis zorgt, te plegen.

Ondanks de extra inspanningen van de politie constateert zij nog steeds, dat veel autobezitters nog altijd nonchalant met hun bezittingen omspringen en hun kostbare goederen (waaronder veel mobiele telefoons en laptops) open en bloot in hun voertuigen achterlaten. Als het ware etaleren. De politie is van mening dat het wat zorgvuldiger opbergen van deze goederen van invloed is op het aantal meldingen van auto-inbraken. Het voorkomen van criminaliteit is immers niet alleen een zaak van de politie, maar ook van elke individuele burger.