Gemeente Utrecht

PERSGESPREK COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS

Dinsdag, 16 juli 2002, 16.00 uur

Perskamer 1.03, Stadhuis

Geannoteerde agenda naar aanleiding van de vergadering van het college van burgemeester en wethouders d.d. 16 juli 2002.


1. Bevoorradingsplan binnenstad, goederenvervoerbeleid voor Utrecht

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft opdracht gegeven om een bevoorradingsplan op te stellen voor de Utrechtse binnenstad. Redenen hiervoor zijn de acute problemen die zich voordoen bij de bevoorrading van de ondernemingen in de binnenstad én de overlast die deze bevoorrading veroorzaakt. Het bevoorradingsplan moet voor de korte termijn met oplossingen komen. Op langere termijn zal de bevoorrading van bedrijven in de binnenstad deel uitmaken van een nieuw goederenvervoerbeleid en -programma voor de hele gemeente Utrecht.

In het bevoorradingsplan moeten de volgende onderwerpen aan bod komen: laad- en losfaciliteiten, routes van en naar de binnenstad, routes in de binnenstad, venstertijden voor leveranciers en de rol van stadsdistributiecentra. De gemeente zal bij het opstellen van dit plan samenwerken met het bedrijfsleven, in de vorm van de Kamer van Koophandel en de vervoersorganisaties EVO en TLN. Het streven is het bevoorradingsplan begin 2003 voor behandeling in de gemeenteraad aan te kunnen bieden.

In de toekomst zal het bevoorradingsplan deel uitmaken van nieuw beleid dat de gemeente wil maken voor het goederenvervoer in Utrecht. De verwachte grote groei van het goederenvervoer, verdubbeling tussen nu en 2020 voor het hele land, vraagt nu al de aandacht. Het nieuwe beleid zal zijn weerslag vinden in een goederenvervoernota, waarbij rekening is gehouden met landelijke trends en de centrale ligging van Utrecht en met initiatieven in de regio en Randstad. Ook voor het opstellen en uitvoeren van de goederenvervoernota en bijbehorende projecten wil de gemeente samenwerken met het Utrechtse bedrijfsleven. Inmiddels hebben gemeente en bedrijfsleven met elkaar afgesproken hiertoe gezamenlijk een task force goederenvervoer op te richten. De verwachting is dat de nota begin 2004 is afgerond.


2
. Velvergunning t.b.v. Vereniging van Amateurtuinders "Ons Buiten",Pal Maleterstraat 64.

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten 35 bomen

te vellen, die in diverse volkstuinen staan op het perceel van Vereniging

van Amateurtuinders "Ons Buiten", Pal Maleterstraat 64 te Utrecht.

Aangezien er een beheerplan opgemaakt is voor het tuinderscomplex "Ons Buiten"

zullen de bomen gefaseerd verwijderd worden. Een selectie is gemaakt uit

bomen die in een matige conditie verkeren of elkaar het licht ontnemen. De andere bomen

blijven gewoon staan.


3. Velvergunning t.b.v. herontwikkeling stadion Galgenwaard
Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten 67 bomen, die aan de zuidwest-zijde van stadion Galgenwaard staan.

De bomen moeten verwijderd worden vanwege de nieuw te bouwen kantoren en een parkeergarage aan de zuid-westzijde van stadion Galgenwaard. Naar aanleiding van de inspectie van het bouwplan is besloten om rondom het bouwterrein een grens aan te houden van 15 meter uit de gevellijn en ± 10

meter uit de overkappingen. De bomen binnen deze grens worden geveld. De ecologische strook langs de Krommerijn ten zuiden van het Galgenwaardsepad en in het verlengde daarvan ±
8 meter langs het water zal intact blijven.Ook de drie grote lindebomen langs de afrit van de Waterlinieweg blijven staan.


4. Recht van Initiatief: herinrichting Hysophof (Leidsche Rijn)
Het college van Burgemeester en Wethouders heeft kennis genomen van het positieve besluit (d.d. 25 juni 2002) van de raadscommissie voor de wijk Leidsche Rijn over het initiatiefvoorstel 'Herinrichting Hysophof'.

Bewoners van Hysophof in Parkwijk-Zuid hebben in maart 2002 een voorstel ingediend voor het verbeteren van de inrichting van de Hysophof. Er komt onder andere meer groen, extra verlichting, versmalling van het pad en speeltoestellen voor kleine kinderen. De uitvoering van dit project is begroot op EUR 26.701,89. Het project Hysophof zal worden uitgevoerd door de Dienst Stadsbeheer.

Dit voorstel is ingediend en behandeld in het kader van de (oude) verordening 'Recht van Initiatief'. De commissie voor Algemene Zaken, Veiligheid, Wijkgericht Werken en Financiën wordt geïnformeerd.


5. Kantoorbouw in Westraven

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft ingestemd met de planidentificatie voor de nieuwbouw ten behoeve van het ministerie van Verkeer en Waterstaat in Westraven. Het gaat om een kantoor met parkeerruimte en openbare ruimte. Het initiatief vergt op zich geen investeringen van de gemeente zelf. Wel zullen in het kader van de gebiedsontwikkeling Westraven met de Rijksgebouwendienst nadere afspraken gemaakt worden over de ruimtereservering, situering, eigendom en bestemming van de gebiedontsluitingsweg tussen hetgebied Westraven en de huidige woonboulevard. De raadscommissie Ruimtelijke Ordening, Wonen, Grondzaken en Onderwijs wordt geïnformeerd.


6. Eén Stedelijke Adviesraad Interculturalisatie
Het college van Burgemeester en Wethouders gaat de raad voorstellen om de huidige vier Adviesraden Minderheden om te vormen tot één Stedelijke Adviesraad Interculturalisatie. Deze nieuwe adviesraad kan zowel het college van Burgemeester en Wethouders als de gemeenteraad adviseren over alle beleid dat de interactie tussen allochtonen en autochtonen in de stad beïnvloedt en van belang is voor de positie van etnische minderheden.

De raad zal worden samengesteld op basis van deskundigheid van de leden. Dit is een wijziging ten opzichte van de manier waarop de huidige vier adviesraden zijn samengesteld, namelijk op basis van etnische achtergrond (Turkse, Marokkaanse, de Zuid-Europese en de Antilliaanse, Surinaamse en Arubaanse gemeenschappen). Gezien de diversiteit in de populatie minderheden in de stad (164 nationaliteiten), de meerwaarde van het deskundigheidsmodel voor alle etniciteiten en het interculturalisatiebeleid dat de gemeente Utrecht sinds 1997 voert, ligt de keuze voor één adviesraad voor de hand.

Onder de paraplu van de Stedelijke Adviesraad zullen verschillende vaste en tijdelijke commissies kunnen functioneren. Het voorstel is om in ieder geval een commissie Interculturalisatie en een commissie Inburgering in te stellen en een commissie die de subsidieaanvragen van de migrantenzelforganisaties zal gaan beoordelen.

De nieuwe adviesraad zou zich moeten richten op het versterken van gelijke kansen, participatie, zeggenschap, invloed en de maatschappelijke positie van etnische minderheden. Dit in relatie tot welzijnsbeleid, onderwijs en arbeidsparticipatie, jeugdbeleid, huisvesting, sociale en fysieke infrastructuur en wijkgericht werken.

De financiële middelen veranderen niet: vanaf 2003 zal de nieuwe Stedelijke Adviesraad kunnen beschikken over EUR 163.360,=. Vanaf besluitvorming in de raad wordt een overgangstermijn van maximaal één jaar voorgesteld. In die periode wordt de instelling van de nieuwe raad verder voorbereid. Tijdens dat jaar gaan, in het voorstel van b en w, de huidige leden van de adviesraden van start als interimraad. Deze interimraad blijft aan tot de leden van de nieuw te vormen raad zijn benoemd.

Het voorstel voor een Stedelijke Adviesraad is gebaseerd op de evaluatie van de adviesraden door Onderzoeksbureau Van de Bunt (najaar 2000) en op de reacties vanuit de adviesraden. De raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling en Volksgezondheid is in december 2001 geraadpleegd. Rekening houdend met alle reacties en opmerkingen is het huidige voorstel ontstaan.


7. Aanpak openbare ruimte Amsterdamsestraatweg
Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten om EUR 825.483 beschikbaar te stellen voor een kwaliteitsimpuls voor de openbare ruimte van de Amsterdamsestraatweg en het nabijgelegen Van Beuningenplein, de Herenweg en de Boorstraat. Met de gelden zullen projecten worden uitgevoerd, teneinde de stedebouwkundige eenheid van de straatweg en zijn omgeving te versterken. Tevens beoogt men hiermee het gebied aantrekkelijker te maken voor het winkelend publiek en de zakelijke dienstverlening, het vestigingsklimaat te verbeteren en de relatie met recreatieve en culturele voorzieningen te verbeteren. Deze projecten maken deel uit van de maatregelen zoals samengevat in de nota Een sterke ruggengraat voor Noordwest, economische programma voor de Amsterdamsestraatweg van december 2001. De aanpak van het Van Beuningenplein zal worden uitgevoerd in de tweede helft van 2002, De Herenweg wordt aangepakt in de zomer van 2003 en de Boorstraatin de tweede helft van 2004.

De drie projecten worden mede gefinancierd met Europese gelden uit het Doelstelling 2 (D2) programma en vanuit het Grotestedenbeleid.

Utrecht, 16 juli 2002