Provincie Utrecht

Persbericht

Geen lek onder stortplaats Smink

16-07-2002 00:00:00
Er is geen reden om aan te nemen dat de stortplaats van de firma Smink in Amersfoort lekt. Dat zegt milieugedeputeerde Rombouts van de provincie Utrecht. Maar nu onlangs bleek dat de onderkant van de stort te dicht bij de grondwater komt, moet het bedrijf wel extra maatregelen nemen om vervuiling van het grondwater te voorkomen.

Het bedrijf zou ervoor kunnen kiezen meer grondwater te onttrekken en af te voeren naar de riolering. Dan daalt de grondwaterstand en blijft er voldoende ruimte tussen de onderafdichting van de stortplaats en het grondwater. Volgens de vergunning moet die afstand ten minste 70 centimeter zijn. Het is volgens Rombouts echter de vraag of de 36.000 m3 water die Smink per jaar mag wegpompen voldoende soelaas biedt. Het ligt veel meer voor de hand dat het bedrijf nu een damwand rondom de stortplaats aanbrengt om het grondwater onder stort te isoleren. Daarmee wordt voorkomen dat eventuele vervuiling - mocht daarvan op enig moment sprake zijn - zich verder verspreidt via het grondwater. De provincie onderzoekt nu of een damwand inderdaad de beste optie is en verwacht daarover na de zomer meer duidelijkheid te kunnen geven.

Geen lek
Overigens schrijft de milieuvergunning voor dat er een damwand wordt aangebracht de meetgegevens uitwijzen dat de onderafdichting verontreiniging doorlaat naar de bodem en/of het grondwater. Dat er nu waarschijnlijk een damwand komt, betekent volgens de provincie geenszins dat het grondwater al vervuild is of dat de onderafdichting van de stortplaats lekt.

Rombouts benadrukt dat de onderzoeken tot dusver ook geen aanleiding geven om dat te veronderstellen: "Het grondwater onder en rondom de stort wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Er zijn inderdaad verontreinigingen gevonden in de bodem onder de afvalstort. Maar als je de gegevens van de laatste metingen vergelijkt, zie je geen duidelijke lijn. Wanneer er daadwerkelijk een lek zou zijn, dan zouden de meetgegevens een structurele verhoging van de verontreinigingen moeten laten zien. De gevonden waarden variëren echter in tijd en plaats. Ook op plekken die bovenstrooms liggen ten opzichte van de stortplaats varieert de verontreiniging van het grondwater. Zolang er geen sprake is van een stelselmatige verhoging van de verontreinigingen, kan niet de conclusie worden getrokken dat de onderafdichting lek is."

Meer informatie: Karin Obdeijn, telefoon 030 258 21 92 of Karin.Obdeijn@provincie-utrecht.nl