Voedingscentrum
Voorstel toekomstige etikettering genvoeding
16 juli

De Europese Commissie wil strengere regels hanteren voor genetisch veranderde levensmiddelen. Dit is vertaald in een voorstel voor het verplicht etiketteren van voedingsmiddelen met grondstoffen die met behulp van gentechnologie zijn gemaakt. Nu geldt de etiketteringsplicht alleen als de genetische verandering is aan te tonen in het eindproduct.

Gentechnologie (ook wel genetische modificatie of genetische manipulatie) is een moderne vorm van biotechnologie waarbij specifieke erfelijke eigenschappen worden toegevoegd of uitgeschakeld. Hierbij wordt het DNA (erfelijk materiaal) van levende planten, dieren of micro-organismen veranderd.

Huidige aanduiding
Het is nu nog niet bekend wat de consequenties zijn van de voorstellen van de Europese Commissie. Wel is er een duidelijke tendens naar een uitgebreidere etikettering van levensmiddelen. Vooralsnog vermeldt het etiket de genetisch veranderde ingrediënten alleen als dit meer is dan
1% van het ingrediënt. Als van een product (bijvoorbeeld maïsmeel) is aangetoond dat het DNA of eiwitten bevat die ontstaan zijn door genetische aanpassing, dan moet dit dus op het etiket staan. De wettelijke aanduiding voor genetisch veranderde soja en maïs luidt: geproduceerd met genetisch gemodificeerde soja/maïs.

Alleen maïs en soja
Van alle mogelijkheden van gentechnologie zijn in Nederland alléén levensmiddelen te koop waarin genetisch veranderde maïs of soja kan zijn verwerkt. Deze producten zijn echter nauwelijks in de winkel te vinden. Omdat gentechnologie nog ter discussie staat, gebruiken veel producenten uitsluitend grondstoffen die vrij zijn van genetische verandering.