Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Ooltgensplaat, 16 juli 2002

Goeree-Overflakkee maakt eigen schone stroom voor al haar huishoudens!

Bouw windpark Piet de Wit officieel van start

Binnen afzienbare tijd zal op Goeree-Overflakkee voldoende elektriciteit opgewekt worden om alle 15.000 huishoudens op dat eiland van schoon opgewekte stroom te voorzien. Dit opzienbarende resultaat komt tot stand dankzij de bouw van het vierde grote windpark op het eiland. Dinsdag 16 juli werd het officiële startsein gegeven voor de bouw van het park. Het park kreeg tevens de definitieve naam mee. Met twaalf windturbines van 1,65 MW is Windpark Piet de Wit het grootste windpark op het windrijke Goeree-Overflakkee.

Lange voorbereiding
Onder de naam Windpark De Plaet is ruim zes jaar gewerkt aan alle noodzakelijke voorbereidingen. Projectontwikkelaar Promill b.v. en de succesvolle eilandelijke windmolen-coöperatie Deltawind werkten samen aan onder andere het verkrijgen van de 12 benodigde vergunningen. Een nieuw streekplan en bijbehorende herziening van het bestemmingsplan buitengebied waren o.a. de oorzaken van de lange doorlooptijd. Mede dankzij het lokale karakter van het initiatief zijn in de vergunningprocedure slechts enkele bezwaren ingediend!

Rabobank International financiert het windpark in een sale-and-lease-back constructie. De turbinekeuze is gevallen op de Vestas V-66. Het Eindhovense NRE gaat de jaarlijkse elektriciteitsproductie van 43.400.000 kWh afnemen. De infrastructuur wordt verzorgd door Eneco Infra Services BV. Winkels BV tenslotte voert het grondwerk uit ten behoeve van het park.

Piet de Wit
Bij de officiële start van de bouw van het windpark op 16 juli werd het park vernoemd naar de begin dit jaar plotseling overleden heer Piet de Wit. Piet de Wit was een zeer gewaardeerd bestuurslid in de eerste jaren van Deltawind. Hij vertaalde milieuproblemen van mondiale aard graag naar zijn eigen dagelijkse leven, en hij handelde er ook naar. Piet droeg zijn steen(tje) bij om windenergie op Goeree-Overflakkee te promoten. Hij had zitting in het bestuur, maar hielp daarnaast ook enthousiast mee op een braderie of bij het leggen van de kabels van de eerste turbine. In zijn fietstas zaten altijd wel wat foldertjes van Deltawind die uitgedeeld werden aan vrienden en bekenden. Hij voegde de daad bij het woord. Zijn motivatie was eenvoudig en werd door iedereen begrepen: Waar iets af gaat en niets bij komt, dat raakt op. De eindigheid van fossiele brandstoffen baarde hem zorgen. Als postuum eerbetoon aan Piet de Wit draagt het nieuwe windpark nabij Ooltgensplaat vanaf nu zijn naam.

Het park in cijfers
De cijfers achter windpark Piet de Wit zijn indrukwekkend. De totale investering voor het park bedraagt ongeveer 25 miljoen euro. Voor de bouw wordt 12.000 m3 klei en vulzand aangevoerd. In totaal zullen 60 trucks, variërend in lengte en gewicht van 44 meter tot 115 ton de twaalf turbines aanvoeren.

Bewoners Goeree-Overflakkee profiteren mee
De eilandelijke windmolencoöperatie Deltawind neemt voor 50% deel in windpark Piet de Wit. Uniek aan deze constructie is, dat alle inwoners van het eiland met een lidmaatschap van de Coöperatie Deltawind kunnen participeren in het windpark.

Meer informatie
Iedereen die meer informatie wil over Windpark Piet de Wit kan een folder aanvragen of een bezoek brengen aan de internetsite op www.deltawind.nl. Op deze site kan ook de voortgang van de bouw door middel van foto s en kleine berichten worden gevolgd. Lid worden van Deltawind kan door het sturen van een e-mailbericht aan info@deltawind.nl of het schrijven naar Antwoordnummer 205, 3240 WB Middelharnis.

x-x-x-x-x-x-x