Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed

16-07-2002
Tarieven Kadaster per 1 augustus 2002 gewijzigd

De regering heeft ingestemd met een verhoging van de kadastrale tarieven met gemiddeld 20 procent per 1 augustus 2002. De nieuwe tarieven gelden zowel voor de particuliere als professionele klanten van het Kadaster.

Dit is de eerste tarievenverhoging sinds de verzelfstandiging van het Kadaster in 1994. In totaal zijn vier tariefdalingen doorgevoerd. De laatste tariefdaling (gemiddeld 25 procent) is van oktober 1998. Deze had als doel het vermogensoverschot van het Kadaster af te bouwen. Onder vermogensoverschot wordt verstaan het verschil tussen het aanwezige eigen vermogen en het zogenoemde (norm)vermogen, zoals bedoeld in de Organisatiewet Kadaster. Het Kadaster heeft als Zelfstandig Bestuursorgaan geen winstoogmerk. Het gewenste niveau van het eigen vermogen is nu bereikt. In verband hiermee worden de tarieven verhoogd met gemiddeld 20 procent. De in dit percentage verwerkte inflatie bedraagt vanaf 1 oktober 1998 tot augustus 2002 overigens reeds 12 procent.

Bij de verhoging van de tarieven is sprake van een geringe differentiatie. Zo worden de tarieven voor de akteposten met 35 procent verhoogd om daarmee de tarieven meer in overeenstemming met de metingskosten te brengen. De tarieven voor de inschrijving van hypotheken worden echter slechts verhoogd met 10 procent. Van de informatieproducten wordt een aantal met gemiddeld 6 procent verhoogd. Daarnaast wordt een aantal informatieproducten in prijs verlaagd.

Uiteraard kunt u voor informatie ook terecht bij de Klantenservice van uw Kadastervestiging.

Het Kadaster zorgt voor het verwerken (inwinnen, accepteren, muteren), beheren en verstrekken van informatie over de rechtstoestand van onroerende zaken en doet dat ook voor schepen en luchtvaartuigen. Daarnaast speelt het Kadaster een essentiële rol in het landinrichtingsproces en houdt het een net van coördinaatpunten in stand, het zogenoemde referentienet van de Rijksdriehoeksmeting. Het Kadaster levert zijn producten tegen zo laag mogelijke kosten. Het doel van het Kadaster is de rechtszekerheid te bevorderen bij het maatschappelijk verkeer in vastgoed, inclusief schepen en luchtvaartuigen. Rechtszekerheid wil in dit geval zeggen, dat duidelijk is aan wie een bepaald vastgoedobject toebehoort en wat de kenmerken er van zijn. (bron: kadaster)

Copyright Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed (V.B.O.), typefouten voorbehouden