Nationaal Dubo Centrum

dinsdag 16 juli 2002

Internetsite proeftuin prestatiegericht dubo-beleid online

SEV en SBR, de initiatiefnemers van de proeftuin prestatiegericht dubo-beleid, hebben de afgelopen tijd deze website gebouwd. De proeftuin vormt een onderdeel van het Europese programma Life-Equation.

In Nederland zullen acht gemeenten deelnemen aan de proeftuin, in België en Engeland minimaal één. De primaire doelstelling van de proeftuin is: leren werken met prestatiegericht dubo-beleid. Vanuit de markt en de overheid is er behoefte aan landelijke en zelfs Europese regulering van het dubo-beleid, met behulp van prestatiegerichte indicatoren. Naast de bestaande prestatie-eis voor energie (EPC) is er ook behoefte aan prestatie-eisen voor de andere componenten van het dubo-beleid.
De ontwikkelingen zijn nu zover dat er prestatiegerichte instrumenten zijn met draagvlak binnen de toeleverende industrie voor het meten van bijvoorbeeld de materiaalcomponent, namelijk EcoQuantum en materiaalgebonden milieuprofiel gebouwen (MMG). In de proeftuin wordt onderzocht of gemeenten dergelijke prestatiegerichte instrumenten kunnen integreren in hun dubo-beleid. Tevens zal ervaring worden opgedaan met de praktische toepassing ervan. Het internetadres van de proeftuin is www.life-equation.nl.