Ingezonden persbericht

Afdeling Communicatie
Hilversum, 12-07-2002

Televisie
TROS TV SHOW ZOMER
Uitzending dinsdag 16 juli
Nederland 2 - 20.50 uur


Ivo Niehe blikt terug op pim fortuyn

De TROS TV SHOW ZOMER van dinsdag 16 juli a.s. is in zijn geheel gewijd aan Pim Fortuyn. Ivo Niehe sprak twee keer met Fortuyn: in zijn huis in Rotterdam en op zijn vakantieverblijf in Italië. Delen uit deze gesprekken worden opnieuw uitgezonden en aangevuld met nog niet eerder vertoonde beelden en uitspraken. Ook worden de eerste beelden getoond van het grafmonument van Pim Fortuyn in Italië. Zo is te zien hoe de laatste rustplaats van hem uit steen wordt gehakt en welke Latijnse tekst op zijn graf staat.

Een aantal uitspraken van Pim komen terug, waarvan de betekenis - met de kennis die we nu hebben - ontroerend en voorspellend is, zoals: "Ik heb al zoveel in mijn leven gekregen, dat ik een kreng zou zijn als ik zei dat ik geen mooi leven zou hebben gehad", "Mijn moeder was net als ik een fan van John Kennedy. De moord op die man vond ze verschrikkelijk. Ze had altijd het gevoel: dat gebeurt hem ook nog eens een keer. Dat is natuurlijk overdreven, daar is Nederland helemaal het land niet naar, "Als een populist iemand is die helder kan vertellen waar het op staat, ben ik een populist" en "Ik denk dat de grote liefde nog wel komt, misschien wel vlak voordat ik vertrek uit het ondermaanse".

Ivo sprak ook met Marten en Simon Fortuyn, de oudste en jongste broer van Pim. Zij kijken samen terug naar de interviews die Ivo met hun vermoorde broer had. Ze spreken daarbij de hoop uit dat zij nieuws over de rechtszaak niet uit de pers, maar rechtstreeks van justitie zullen vernemen. Ze spreken openhartig over zichzelf en over hun broer. Marten: "Pim hoeft niet als een heilige afgebeeld te worden, Pim had ook z'n rotstreken." Simon: "Wij zijn vanaf 6 mei geleefd, het komt allemaal nog wel."