PvdA Europees parlement


Europese vogelrichtlijn stopt economische vooruitgang niet

2 september 2002
Dorette Corbey, 17 juli 2002

"De Europese Commissie treedt op tegen Nederland en negen andere lidstaten die de richtlijnen over de vogelstand en habitats niet ten uitvoer hebben gelegd", zo deelde de Europese Commissie in Brussel gisteren mee.
Nederland ontvangt een schriftelijke aanmaning omdat het geen verslag heeft ingediend over de toepassing van de habitatrichtlijn. Een aantal andere landen, zoals Frankrijk, Finland en Italië worden harder aangepakt omdat ze zich niet houden aan de Europese afspraken over natuurbescherming. PvdA-europarlementariër Dorette Corbey steunt de Europese Commissie in haar optreden, omdat natuurbescherming meer en meer onder vuurkomt te liggen.

"De liberalen in België en Nederland zijn een offensief gestart tegen de Europese vogelrichtlijn. Volgens hen zorgt de richtlijn er voor dat woon- en industriegebieden plots zonder raadpleging van de lokale bevolking natuurgebied wordt en dus volgens liberale maatstaven waardeloos. Bovendien worden milieuvriendelijke investeringen volgens hen door de vogelrichtlijn tegengewerkt. Dit is onjuist" aldus Corbey.

Toch klopt het idee dat de Europese vogelrichtlijn de economische vooruitgang tegenhoudt absoluut niet. De vogelrichtlijn staat juist voor een moderne vorm van natuurbescherming die volop ruimte laat voor afwegingen Bij nieuwe activiteiten in vogelgebieden moet nagegaan worden of er significante schade voor de vogels op zal treden. Zo ja, dan is het zaak naar alternatieven te kijken. Zijn die er niet, dan moet compensatie voor de getroffen vogelsoorten gezocht worden. Is compensatie onmogelijk, dan kan er om "dwingende reden van openbaar belang" toch besloten worden om de activiteiten wel toe te staan. "De vogelrichtlijn is dus geen prikkeldraadversperring rondom zeldzame vogels of plantjes. Kern is dat rekening wordt gehouden met de natuur", aldus Corbey.

Het aanwijzen van vogelgebieden vindt plaats op basis van vogelkundige criteria. En dat moet ook zo zijn. In alle verhitte discussies wordt vaak over het hoofd gezien dat natuurbescherming een internationale verplichting en noodzaak is. In Nederland en Vlaanderen bevinden zich door de ligging aan zee een groot aantal vogelgebieden van internationale belang. Instandhouden van de soorten is een zaak van internationale samenwerking.

Dorette Corbey: "Het heeft geen zin om in Nederland weidevogels te beschermen als ze een paar honderd kilometer verderop op hun trek door Frankrijk afgeschoten worden. En het heeft weinig zin om de waterrijke gebieden in Nederland te beschermen als er ten zuiden van Nederland geen foerageergebieden meer zijn. Zekerheid over de medewerking van andere landen is dus noodzakelijk. En dat kan alleen in Europees verband en met een Europees Parlement dat de naleving van natuurbescherming nadrukkelijk verdedigt."

Hervorming Europees landbouwbeleid
(02 september 2002) >>
Diamantenhandel
(01 september 2002) >>
Commissaris de Palacio onder vuur in Europees Parlement (20 maart 2002) >>
"Weigerachtige Europese christen-democraten onbegrijpelijk" (08 maart 2002) >>