Koninklijke Ahold


Ahold stelt groei winst per aandeel 2002 bij tot 5 - 8%


* Winst per aandeel tweede kwartaal gelijk aan tweede kwartaal 2001

* Autonome groei operationeel resultaat van 15% bevestigd
* Velox Retail Holdings in gebreke bij banken

Zaandam, 17 juli 2002 - Ahold maakt bekend dat de groei van de winst per aandeel over geheel 2002, exclusief valuta-invloeden, afschrijving goodwill en impairment-lasten en een last ter hoogte van Euro 350 - 450 miljoen die verband houdt met Velox Retail Holdings (VRH), naar verwachting 5 - 8% zal bedragen. Ahold bevestigt de verwachting dat de autonome groei van het operationeel resultaat 15% zal bedragen, exclusief valuta-invloeden.

Ahold heeft op 16 juli 2002 bericht ontvangen dat VRH in gebreke is gebleven ten aanzien van een aantal bankschulden, waarvoor aandelen in Disco Ahold International Holdings (DAIH) als zekerheid dienen. DAIH is Aholds Latijns-Amerikaanse joint venture. Op grond van verplichtingen die door Ahold jegens de banken van VRH zijn aangegaan, dient Ahold leningen en vrijwel alle nog door VRH gehouden aandelen in DAIH over te nemen voor een totaal bedrag van circa USD 490 miljoen.

Zoals gemeld in de winstverwachting gepubliceerd op 7 mei en herhaald bij de bekendmaking van de resultaten over het eerste kwartaal van 2002 op 6 juni, was de beoogde groei van de winst per aandeel van 15%, exclusief valuta-invloeden en afschrijving
goodwill/impairment-lasten, ambitieus. Ahold heeft herhaaldelijk aangegeven dat het realiseren van deze doelstelling afhankelijk was van de ontwikkelingen in Argentinië en Spanje en de opbrengsten uit verkoop van onroerend goed. Halverwege 2002 is de invloed van deze factoren op de groei van de winst per aandeel voor het gehele jaar beter vast te stellen, nu zichtbaar wordt dat de winst per aandeel voor het tweede kwartaal voor de gehele onderneming naar verwachting gelijk zal zijn aan het tweede kwartaal van 2001. Ahold verwacht ook dat de rentelasten over 2002 enigszins hoger zullen uitvallen dan aanvankelijk begroot.

Het verwachte effect van genoemde factoren op het resultaat over geheel 2002 kan als volgt worden gekwantificeerd:

De economische situatie in Argentinië is in 2002 verder verslechterd, zoals blijkt uit de voortgaande devaluatie van de Argentijnse Peso. Ahold heeft herhaaldelijk gewezen op de mogelijke gevolgen van de situatie in Argentinië indien VRH in gebreke zou blijven bij het nakomen van verplichtingen jegens haar banken.

* Tegen het einde van het tweede kwartaal van 2002, dat afliep op 14 juli, werd het in toenemende mate duidelijk dat VRH mogelijk in gebreke zou blijven ten aanzien van bankschulden waarvoor aandelen in DAIH als zekerheid dienen. Ahold heeft op 16 juli 2002 bericht ontvangen dat VRH in gebreke is gebleven ten aanzien van een aantal van haar kredietfaciliteiten. Dit betekent dat VRH eveneens in gebreke is ten aanzien van overige kredietfaciliteiten waarvoor haar aandelen in DAIH als zekerheid dienen.

* Ahold zal de leningen en vrijwel alle door VRH gehouden aandelen in DAIH moeten overnemen voor een totaal bedrag van circa USD 490 miljoen. Betaling zal naar verwachting in het derde kwartaal plaatsvinden. Circa 60% van deze investering wordt gefinancierd uit beschikbare middelen, het overige door gebruik te maken van specifiek voor dit doeleinde afgesloten kredietfaciliteiten. Als gevolg hiervan zullen de netto rentelasten over geheel 2002 waarschijnlijk toenemen met circa Euro 10 - 12 miljoen. Ahold is voornemens haar aandeelhoudersovereenkomst met VRH te beëindigen.
* De overname van leningen en de aankoop van de aandelen DAIH die in het bezit zijn van VRH zal volgens de Nederlandse (Dutch GAAP) en Amerikaanse (U.S. GAAP) boekhoudkundige regels in het tweede kwartaal van 2002 leiden tot een aanzienlijke afwaardering van circa Euro 350 - 450 miljoen, aangezien het betaalde bedrag de reële waarde van de DAIH-aandelen overschrijdt.
* Zoals voorzien blijft de situatie in Argentinië onzeker en zal de economische crisis het nettoresultaat van Ahold over heel 2002 met Euro 38 - 47 miljoen negatief beïnvloeden. Dit is grotendeels het gevolg van hogere rentelasten samenhangend met schulden in US Dollars, gebaseerd op huidige valutakoersen.
2. Integratieproces van activiteiten in Spanje duurt langer dan verwacht
De integratie van Ahold Spanje en Superdiplo op het Spaanse vasteland is complex en duurt langer dan voorzien. Zoals bekendgemaakt in mei, zal het operationeel resultaat voor geheel 2002 in Spanje naar verwachting circa Euro 70 miljoen bedragen, ongeveer Euro 30 miljoen lager dan oorspronkelijk begroot.

3. Lagere opbrengsten uit onroerend goed
De opbrengsten uit de verkoop van onroerend goed in 2002 worden thans geraamd op
Euro 55 - 65 miljoen, circa Euro 30 - 40 miljoen minder dan eerdere verwachtingen.

Mogelijk effect op nettowinst, exclusief valuta-invloeden, afschrijving goodwill/impairment-lasten en exclusief de last in verband met VRH: Euro 136 - 164 miljoen
Al deze factoren, in combinatie met de hogere rentetarieven in Latijns-Amerika (Euro 8 - 10 miljoen) in 2002 en hoger dan begrote rentelasten van Ahold over geheel 2002 (extra netto rentelasten van Euro 20 - 25 miljoen), betekenen dat de nettowinst over geheel 2002, naar verwachting circa Euro 136 - 164 miljoen lager zal uitvallen dan de oorspronkelijke raming, exclusief valuta-invloeden en afschrijving goodwill/impairment-lasten. Dit is ook exclusief een last ter hoogte van Euro 350 - 450 miljoen in verband met VRH.

Deze schatting is gebaseerd op de volgende specificatie:

Euro 10 - 12 miljoen : DAIH (rentelasten door overname van aandelen van VRH in DAIH)
Euro 38 - 47 miljoen : Argentinië (effect van afname nettowinst; voornamelijk als gevolg van
rentelasten)
Euro 30 miljoen : Spanje (lager resultaat dan oorspronkelijk geraamd) Euro 30 - 40 miljoen : Opbrengsten uit verkoop onroerend goed (aan lage kant van verwachting)
Euro 8 - 10 miljoen : Rentelasten (in lokale Latijns-Amerikaanse markten)
Euro 20 - 25 miljoen : Rentelasten

Commentaar van Ahold President Cees van der Hoeven: 'In het licht van de huidige ontwikkelingen is een herziening van onze verwachting voor geheel 2002 op zijn plaats,' verklaarde Ahold President Cees van der Hoeven. 'Met deze verklaring geven we een gedetailleerd inzicht en kwantificering van de factoren, die overigens grotendeels geen betrekking hebben op onze operationele activiteiten. De Raad van Bestuur heeft maximale transparantie nagestreefd in het toelichten van de ontwikkelingen die ons resultaat mogelijk kunnen beïnvloeden. Voorlopige resultaten over het tweede kwartaal van 2002, dat eindigde op zondag 14 juli, geven aan dat, vergeleken met vorig jaar, geen groei van de winst per aandeel moet worden verwacht als gevolg van niet-operationele factoren. Echter, onze kernactiviteiten vormen een krachtige basis en we verkeren in de gelukkige omstandigheid dat het merendeel van de
Ahold-werkmaatschappijen in lijn der verwachting of zelfs beter presteert."

'U.S. Foodservice, Stop & Shop, Albert Heijn, Giant-Landover en ICA Zweden blijven uitstekend presteren. De operationele resultaten van deze vijf werkmaatschappijen zijn in lijn met onze oorspronkelijke doelstellingen en zij zullen naar verwachting deze prestatie het gehele jaar kunnen vasthouden. De aanzienlijke autonome groei en margetoename worden gedreven door de sterke focus op de klant, operationele kracht en schaalvoordelen. Wij zijn ook bijzonder tevreden met de manier waarop onze ondernemingen de EVA-principes (Economic Value Added) implementeren,' aldus de Ahold President.

Bevestiging van autonome groei van operationeel resultaat van circa 15%, exclusief valuta-invloeden
De Raad van Bestuur van Ahold verwacht een autonome groei van het operationeel resultaat over geheel 2002 van circa 15%, exclusief valuta-invloeden. De impliciete sterke margetoename wordt bereikt door aanzienlijke toename van schaal- en synergievoordelen en operationele verbeteringen. Inclusief de acquisities van Alliant en Bruno's maar exclusief valuta-invloeden wordt een toename van het operationeel resultaat verwacht van circa 20%. De groei van het resultaat zal naar verwachting in het tweede helft van 2002 groter zijn dan in de eerste zes maanden, wat met name het gevolg is van het afronden van de integratie van Alliant in U.S. Foodservice.

Overige ontwikkelingen:

1. U.S. Foodservice
De omzet over heel 2002 van U.S. Foodservice, aanvankelijk geraamd op circa USD 18,5 - 19 miljard, wordt nu geschat op USD 18,0 - 18,5 miljard. De omzet in het tweede kwartaal zal naar verwachting gelijk blijven als gevolg van het afstoten van onrendabele activiteiten. De integratie van Alliant ligt op schema. Het operationeel resultaat van U.S. Foodservice over heel 2002 ligt in lijn met eerdere verwachtingen.

2. Positieve kasstroom
Ahold verwacht voor geheel 2002 een positieve kasstroom, inclusief geplande investeringen, te genereren. Na betaling van de aandelen en de leningen in relatie tot VRH en een uitbetaling van dividenden, verwacht Ahold hetzelfde niveau van netto rentedragende lasten te bereiken als ultimo 2001.

3. Pensioenfonds
Wegens snel dalende aandelenmarkten in de wereld, hebben we onze pensioenfondsen nader bekeken teneinde vast te stellen of potentiële financieringsbehoeften zich in 2002 zouden kunnen voordoen. Op dit moment is de dekkingsgraad op een acceptabel niveau en het Nederlandse pensioenfonds is ruim gedekt. In het geval dat aandelenmarkten de huidige dramatische daling voortzetten, zou aanvullende financiering in 2002 voor het Nederlandse pensioenfonds nodig kunnen zijn.