Korps: Friesland, plaats: Fryslân 17-07-2002
Politieberichten van 16/7 (13.00 uur) t/m 17/7 (07.00 uur)

Leeuwarden: woninginbraak
Tussen zaterdag en dinsdag werd ingebroken in een woning aan de W. de Geeststraat. Aan de achterzijde werd een bovenlicht geforceerd. De gehele woning werd doorzocht. Uit de woning werden weggenomen een videorecorder, een stereotoren met boxen, 100 cds, een klok, diverse boeken, en computer met printer, een stofzuiger en een damesfiets van het merk Batavus. De 26-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: snelheid
Dinsdag omstreeks 13.15 uur werd op de Groningerstraatweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 50-jarige inwoner van Dokkum, reed met een snelheid van 151 kilometer per uur, terwijl 100 was toegestaan. De bestuurder kreeg een bekeuring en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Leeuwarden: lastige mannen
Dinsdag omstreeks 13.05 uur werden op het Ruiterskwartier twee mannen, te weten een 30-jarige inwoner van Leeuwarden en een 35-jarige inwoner van Zwolle aangehouden. De beide verdachten hadden kort daarvoor op het station in Leeuwarden moeilijkheden veroorzaakt. Terwijl er een trein aankwam, waren zij op de rails gaan staan, waardoor het treinverkeer werd gehinderd. Ook toen een medewerker van de spoorwegpolitie de beide mannen wilde aanhouden, gaven zij hieraan geen gehoor. De verdachten liepen het station uit en gingen de stad in. Hierbij werden zij achtervolgd door de medewerker van de spoorwegpolitie. Met behulp van de inmiddels gewaarschuwde politie konden de beide mannen worden aangehouden. Zij werden overgebracht naar het bureau. Nadat tegen hen proces-verbaal was opgemaakt, werden zij weer in vrijheid gesteld.

Sneek: vals bankbiljet
Dinsdag omstreeks 13.15 uur werd bij een winkel aan de Middelzeelaan het kassageld geteld. Er werd toen tussen de bankbiljetten een vals bankbiljet van 50.- aangetroffen. Wie hiermee had afgerekend, is niet bekend. Het biljet is in beslag genomen. Een medeweker van de winkel, een 38-jarige inwoner van Sneek, heeft aangifte gedaan.

Heerenveen: aanrijding lichtgewonde
Maandag omstreeks 21.00 uur vond op de Rijksweg A7 een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto kwam uit de richting Oudehaske en reed in de richting Heerenveen. Op een gegeven moment kwam de bestuurder, een 30-jarige inwoner van Veenendaal, in de berm terecht. Vervolgens schoot hij over de rijbaan heen en kwam tegen de vangrail en sloeg tweemaal over de kop. In eerste instantie mankeerde hem niets doch na verloop van tijd voelde de bestuurder zich beroerd worden. Hij is toen voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De auto werd totaal vernield.

Harlingen: winkeldiefstal
Dinsdag omstreeks 14.45 uur nam een 38-jarige inwoner van Leeuwarden bij een winkel aan de Voorstraat een paar sportschoenen uit een bak weg. Dit werd gezien door de 21-jarige verkoopster, die daarop de man achtervolgde. Tijdens de achtervolging liep de verdachte in de armen van een parkeerwachter, die de man heeft overgedragen aan de politie. Door de verkoopster werd aangifte gedaan. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Aan het bureau bleek dat de verdachte ook nog werd gezocht door de politie Deventer voor een woninginbraak. De verdachte werd daarop ingesloten en werd overgedragen aan de politie in Deventer.

Leeuwarden: inbraak woning
Maandag tussen 17.00 en 18.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Begoniastraat. Vermoedelijke werd deur, die niet op het nachtslot zat, met een haak geopend. De 46-jarige bewoner had een aantal tassen met vakantiespullen in de hal klaargezet. Toen hij na een uur terugkwam, zag hij dat twee tassen waren verdwenen. In één van de tassen zat het vakantiegeld. De bewoner heeft aangifte gedaan.

Sneek; winkeldiefstal
Dinsdag omstreeks 16.40 uur werd een 43-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats op heterdaad betrapt bij een winkeldiefstal. In een winkel aan het Schaapmarktplein werd hij door een beveiligingsmedewerker aangehouden. Toen de verdachte was aangehouden, begon hij te vechten met de beveiligingsmedewerker en ging er vervolgens vandoor. Op het Grootzand werd de verdachte aangetroffen en aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Earnewald: onder invloed
Dinsdag omstreeks 18.45 uur werd op de Feansterdyk een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 56-jarige inwoner van Sumar, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 410 ug/l. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Oranjewoud: vrouw gevallen
Dinsdag omstreeks 19.45 uur hielp aan de Krukmanslaan een 49-jarige inwoonster van Oranjewoud haar man met het afladen van het hooi van de wagen. De vrouw stond achter de wagen op een ladder, die tegen een pak hooi stond. Vermoedelijk is het pak losgeraakt en viel de vrouw achterover op de grond viel. De vrouw klaagde over een zeer pijnlijke schouder en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Donkerbroek: aanrijding met lichtgewonden
Dinsdag omstreeks 17.40 uur verleende een 19-jarige inwoner van Donkerbroek op de kruising Kapelweg t West met zijn personenauto geen voorrang aan een 34-jarige inwoner van Sneek, die met zijn auto over t West deze kruising naderde. De inwoner van Donkerbroek reed over de Kapelweg. Beide bestuurders klaagden over een pijnlijke nek. Zij werden voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De autos werden weggesleept.

Stiens: inbraak woning
Dinsdag tussen 14.30 en 18.15 uur werd ingebroken in een woning aan de Wythusterwei. Men kwam binnen door de niet goed afgesloten schuifpui. De woning werd doorzocht. Uit een kluisje, dat werd opengebroken, werd geld weggenomen. Ook een fototoestel, een digitale videocamera en een digitale fotocamera werden meegenomen. De 36-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Terschelling: belediging
Woensdag omstreeks 01.05 uur werd op de Willem Barentszkade een 19-jarige inwoner van Zutphen bekeurd ter zake belediging. De jongeman meende zijn middelvinger te moeten opsteken tegen passerende agenten. De jongeman werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Nadat hij was gehoord en tegen hem proces-verbaal was opgemaakt, werd hij weer in vrijheid gesteld.

Drachten: geen BOB
Woensdag omstreeks 01.35 uur werd op de Zonnedauw een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 23-jarige inwoner van Noordwijk, verklaarde dat hij de BOB was voor zijn maat, die gedronken had. Daar er een behoorlijke alcohollucht in de auto hing de bestuurder toch maar even laten blazen. Toen bleek dat hij ook had gedronken, werd hij aangehouden en overgebracht naar het bureau. Aan het bureau blies de man 630 ug/l. Tegen de BOB-bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 7 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Zwaagwesteinde: inbraak woningen
Afgelopen nacht werd ingebroken in een tweetal woningen aan de Groenkamp. Men kwam in beide gevallen binnen door verbreking van het slot in de toegangsdeur. Vermoedelijk betreft het hier één en dezelfde dader(s). In de woningen werden diverse laden en kasten doorzocht. Er moet nog geïnventariseerd worden of er iets is weggenomen. De bewoners hebben aangifte gedaan.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272