Universiteit Maastricht


Persbericht
17 juli 2002

Maastrichtse onderzoekers in Nature Genetics
Doorbraak gen-onderzoek naar darmkanker

Onderzoek van het Johns Hopkins Oncology Center in Baltimore (VS) in samenwerking met de Universiteit Maastricht (UM) heeft geleid tot de ontdekking van genen die een rol spelen in de ontwikkeling van darmkanker. In het onderzoek, dat is gepubliceerd in het vaktijdschrift Nature Genetics, zijn middelen ontwikkeld die kanker-remmende genen activeren. Vervolgens is de genexpressie van onbehandelde darmkankercellen vergeleken met de genexpressie van darmkankercellen die behandeld zijn met deze middelen. Uit de screening van 10.000 genen kwamen 74 genen naar voren die reageren op behandeling met deze middelen.

Kanker van de dikke darm en endeldarm (colorectaal carcinoom) komt in Nederland veel voor, en neemt vooral toe na de middelbare leeftijd. Een colorectaal carcinoom ontstaat meestal uit een goedaardige tumor. De overgang van goedaardige tumor tot carcinoom wordt gekenmerkt door een toenemend aantal veranderingen in genen die betrokken zijn bij de controle van de deling van darmcellen. Als de genen die verantwoordelijk zijn voor het remmen van celdeling worden uitgeschakeld, kunnen darmcellen ongecontroleerd gaan delen en kan zich een kwaadaardige tumor ontwikkelen. In dit onderzoek zijn door middel van een nieuwe methode de genen geïdentificeerd die in het colorectaal carcinoom zijn uitgeschakeld.

Het is mogelijk dat het mechanisme verantwoordelijk voor het inactiveren van genen met een remmende werking, beïnvloed wordt door omgevingsfactoren zoals voeding. Daarom onderzoeken de Maastrichtse onderzoekers en hun Amerikaanse collega's momenteel of er verbanden zijn te vinden tussen het voedingspatroon van mensen en genveranderingen in darmkanker. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een grote Nederlandse cohort studie naar voeding en kanker die in 1986 is opgezet door de Universiteit Maastricht en TNO Voeding te Zeist. Deze studie is uitgevoerd onder ruim 120.000 Nederlanders. Van de ruim 800 deelnemers die darmkanker hebben ontwikkeld, worden verschillende genetische veranderingen gerelateerd aan het voedingspatroon van deze mensen.

Het onderzoek is uitgevoerd onder leiding van Prof. Stephen Baylin in zijn laboratorium in Baltimore. De Maastrichtse inbreng bestaat uit de bijdrage van dr. Manon van Engeland (onderzoeksinstituut GROW) en dr. Matty Weijenberg (onderzoeksinstituut NUTRIM) en is mede gefinancierd door de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds en de René Vogels Stichting.

Noot voor de pers
Dr. Manon van Engeland is bereikbaar via tel: 043-3876625 De afdeling Communicatie is bereikbaar via 043 388 2044 of via email : pers@bu.unimaas.nl
Voor urgente zaken buiten kantooruren 06 21275612. De persberichten van de UM staan op Internet http://www.pers.unimaas.nl/.