OPTA

Brief goedkeuring 06760-tarieven

Geachte heer Scheepbouwer,

Inleiding
Bij brief van 9 juli 2002 (kenmerk: 2002-U-00455-erratum-RvB) stelt Koninklijke KPN N.V. (hierna: KPN), in aanvulling op eerder door het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (hierna: het college) goedgekeurde eindgebruikerstarieven, wijziging van tarieven van de 06760 staalkaart voor. Het betreft een aanpassing van tarieven die gerelateerd zijn aan de geldende tarieven voor verkeer binnen de regio.

Wettelijk en regelgevend kader
Op grond van artikel 35, eerste lid van het Besluit ONP huurlijnen en telefonie (hierna: Boht ), dienen de tarieven van de aanbieder met aanmerkelijke macht op de markt, in casu KPN, voor het gebruik van het vaste openbare telefoonnetwerk en van de vaste openbare telefoondienst te voldoen aan het vereiste van kostenoriëntatie. Voor een aantal diensten heeft het college de kostenoriëntatie-eisen geconcretiseerd in tariefvereisten. Deze zijn onder meer beschreven in de door OPTA en NMa opgestelde Richtsnoeren prijssqueezetoets van 28 februari 2001 (kenmerk: OPTA/EGM/2000/200494). Voorgenomen tussentijdse wijzigingen van eindgebruikerstarieven behoeven, ex artikel 36, tweede lid van het Boht, goedkeuring van het college. Hij beoordeelt of de voorgenomen tariefwijziging in overeenstemming is met het vereiste van kostenoriëntatie, als bedoeld in artikel 35, eerste lid van het Boht.

Beoordeling
Bij de beoordeling van onderhavig tariefvoorstel merkt het college het volgende op. Het eindgebruikerstarief is opgebouwd uit een gedeelte retentie en een gedeelte afdracht. In onderhavig voorstel wijzigen afdrachten en daarmee de eindgebruikerstarieven. De hoogte van de retentie wijzigt niet. Voor de beoordeling van de hoogte van het retentietarief verwijst het college naar zijn brief van 4 juli 2001 (kenmerk: OPTA/EGM/2001/201930) waarin het college geen bezwaar had tegen de voorgestelde retentie. Ten aanzien van de gewijzigde afdrachten stelt het college dat marktpartijen, op wiens net het verkeer afgewikkeld wordt, zelf de hoogte van de afdracht kunnen bepalen, waarbij het verschil in afdracht in het eindgebruikerstarief tot uiting komt. KPN heeft aangegeven dat de hoogte van de afdrachten in overleg met marktpartijen is gerelateerd aan de geldende tarieven voor verkeer binnen de regio. Het college heeft de door KPN voorgestelde afdrachten gerelateerd aan de door KPN voorgestelde eindgebruikerstarieven en komt tot de conclusie dat de eindgebruikerstarieven voldoen aan de hiervoor gestelde voorwaarden en daarmee kostengeoriënteerd zijn.

Besluit
Het college keurt, ex artikel 36, lid 2 van het Boht, de voorgestelde wijziging van tarieven van de 06760-staalkaart derhalve goed.

Publicatie
Zoals aangegeven in onze brief van 28 maart 2002 (kenmerk: OPTA/EGM/2002/200694) zal het college twee weken, of zoveel eerder als KPN's communicatiestrategie dit toelaat, na verzending dit besluit bekendmaken in de Staatscourant en op de website van OPTA. (Staatsblad 2001, 550)

Hoogachtend,

HET COLLEGE VAN DE ONAFHANKELIJKE POST EN TELECOMMUNICATIE AUTORITEIT, namens het college,
hoofd van de afdeling Eindgebruikersmarkt

drs. K. Noorlag

Rechtsmiddel

Belanghebbenden, die zich met dit besluit niet kunnen verenigen, kunnen binnen zes weken, aanvangende met ingang van de dag na die waarop dit besluit is bekend gemaakt, daartegen een bezwaarschrift indienen bij de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan:
OPTA
Postbus 90420
2509 LK DEN HAAG
onder vermelding van Bezwaarschrift. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en dient in ieder geval de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht, alsmede de grond van het bezwaar te bevatten. Zo mogelijk dient een afschrift van het besluit en de overige op het bezwaar betrekking hebbende stukken te worden meegezonden.