28-06-2002
Gemeente Nuenen draagt exploitatie van het Klooster over. Helpt Elkander en gemeente tekenen huurovereenkomst.

In het kader van de initiatieven genomen door het voormalig Stichtingsbestuur van het Klooster en het bestuur van de Woningbouwvereniging Helpt Elkander, is vandaag de belangrijkste stap gezet in het privatiseringstraject van het Klooster. Op vrijdag 28 juni is namelijk de huurovereenkomst met betrekking tot het Klooster ondertekend door de heren ir. P. van Stipdonk en Th.M. Schepers (respectievelijk voorzitter en secretaris van Helpt Elkander) en mr. W.R. Ligtvoet (burgemeester). In deze overeenkomst is vastgelegd dat het Klooster wordt verhuurd met behoud van de exploitatie als sociaal-cultureel centrum. Uiteraard zijn in deze overeenkomst alle randvoorwaarden en uitgangspunten verwerkt, zoals tijdens de gemeenteraadsvergadering van 30 mei jl. zijn geformuleerd. De belangen van de vaste gebruikers worden gegarandeerd in de huurovereenkomst. Voorts is ook de doelstelling overgenomen om zoveel mogelijk de Nuenense verenigingen en instellingen onderdak te bieden. Daarnaast zal er ruimte zijn voor kunstuitingen.
In de huurovereenkomst is een koopoptie voor Helpt Elkander opgenomen.

Een eerdere, belangrijke, stap op weg naar privatisering werd begin juni jl. al gezet, toen bleek dat er overeenstemming was over de uitgangspunten over de toekomst van het Klooster. Naar aanleiding van deze constatering werden de onderhandelingen voortgezet. Het streven was om per 1 juli 2002 een definitieve huurovereenkomst te sluiten. Zowel de Gemeente Nuenen als Helpt Elkander zijn verheugd om binnen de gestelde tijd tot een voor Nuenen belangrijk resultaat te zijn gekomen.

Per 1 juli 2002 zal de bestaande huurovereenkomst tussen de gemeente en de huidige beheersstichting ontbonden zijn. Daarom staakt deze stichting per die datum haar activiteiten. Per 1 juli start de exploitatiemaatschappij het Klooster Nuenen b.v. (i.o.) met de feitelijke exploitatie in de nieuwe (geprivatiseerde) vorm. Weijers, Van der Put & Partners b.v. (WPP) zal in deze nieuwe vennootschap belast zijn met het management. WPP is een gerenommeerde organisatie met grote expertise op het gebied van beheer en exploitatie van sociaal culturele centra, al dan niet voorzien van theaterfaciliteiten. Uiteraard worden de afspraken met de (vaste) gebruikers en personeel voor de toekomst door de nieuwe exploitatievennootschap gerespecteerd. De exploitatie gaat door, het Klooster is gewoon open voor de gebruikers. Nieuwe reserveringen kunnen worden gemaakt.