LINGUARAMA NEDERLAND BV

Taalklooster in het hart van Nederland

In oktober 2000 opende taleninstituut Linguarama Nederland een nieuwe vestiging in Soesterberg. In augustus van dit jaar verwelkomt het bedrijf er de honderdste individuele cursist.

Linguarama Nederland is onderdeel van de International Linguarama Group en gespecialiseerd in praktijkgerichte trainingsprogramma's op het gebied van taal, cultuur en internationale communicatie. Buitenlandse ambassadeurs die zich in korte tijd moeten bekwamen in het Nederlands, maken regelmatig gebruik van de diensten van Linguarama en ook heel wat bekende Nederlanders vonden in de loop der jaren hun weg naar de vestigingen in Amsterdam, Den Haag en Soesterberg: Willem Vermeend, Rita Kok, Louis van Gaal, Vanessa ... De organisatie is bovendien bekend door het Residentiële Centrum Cheney Court, een sfeervol leerkasteel in de omgeving van Bath (Zuidwest Engeland). Van de ervaring die daar is opgedaan, kan men nu ook in Nederland profiteren: zeven dagen per week, 24 uur per dag.

Linguarama Soesterberg, gevestigd in taalklooster Het Cenakel, biedt geheel verzorgde individuele programma's, inclusief maaltijden en accommodatie. Cursisten kunnen er hun Frans, Duits of Engels snel en merkbaar verbeteren. Maar ze kunnen er ook de eerste stappen zetten op weg naar vloeiend Spaans of Portugees, werken aan hun Indonesisch, hun technisch Russisch, zakelijk Nederlands, Japans voor de bloemenbranche enz. enz. enz. Ook voor de meest exotische talen beschikt Linguarama over door de organisatie zelf geselecteerde en opgeleide trainers. De afgelopen jaren werden onder meer cursussen Tagalog, Chechewa, Khmer en Twi verzorgd. Alle trainingen verlopen onder individuele begeleiding van geduldige en ervaren native speakers en aan de hand van een speciaal voor elke cursist opgesteld maatprogramma. De cursisten worden meestal gestuurd door hun werkgever (Nederlandse bedrijven en overheidsinstellingen geven jaarlijks zo'n 35 miljoen euro uit aan taaltraining!)

Eeuwenlang stonden Latijn en Grieks model voor andere talen. Wanneer je naast je moedertaal een andere taal moest leren, waren er tot in de negentiende eeuw niet veel praktijkvoorbeelden waar je op kon terugvallen. Latijn en Grieks waren eigenlijk de enige talen die men op latere leeftijd systematisch leerde, en dat slechts binnen de zeer beperkte kring van kerk en wetenschap. Het is dus niet verwonderlijk dat de klassieke aanpak, de zogenaamde grammatica-vertaalmethode, tot op de dag van vandaag een enorme impact heeft op het talenonderwijs. Helaas lang niet altijd met het gewenste resultaat: slagen voor je examen betekent niet dat je ook een vlot gesprek kunt voeren in het Frans, Duits, Spaans enz. De meeste moderne methodes zijn daarom praktijkgericht. Ze leggen veel minder nadruk op grammatica en vertaling: de cursist wordt in het diepe bad gegooid en leert inderdaad 'zwemmen', ook al valt het in het begin niet mee en beweegt de een aanmerkelijk vlotter en eleganter door het water dan de ander ...

Men zou kunnen denken dat met de opkomst van de moderne methodes een einde kwam aan de associatie van talen leren met monniken en kloosters, maar dat is niet het geval. Een van de redenen daarvoor is het belang van afzondering. Zelfs met de meest moderne hulpmiddelen is het leren van een nieuwe taal - maar ook het merkbaar verbeteren van je vaardigheden in een taal die je al beheerst - een hele klus! Een leuke klus weliswaar en een persoonlijke uitdaging, maar toch een bezigheid waar je je op moet toeleggen en waarbij je dus zo min mogelijk gestoord wilt worden. De uitgelezen plek daarvoor is Linguarama's taalklooster in de bosrijke omgeving van Soesterberg.

Het Cenakel is gelegen in een bosgebied aan de oude rijksweg van Utrecht naar Amersfoort en wordt omgeven door een ommuurde tuin van 2 hectare. Vanaf 1939 was het klooster in gebruik door de Congregatie van de Dienaressen van de Heilige Geest der Altijddurende Aanbidding. Tot 1999 werd het bewoond door 18 zusters die in volkomen afzondering zorgden voor het onafgebroken gebed. Het huidige Cenakel is een driesterren conferentiecentrum, aangepast aan de eisen van deze tijd, maar met handhaving van de bijzondere atmosfeer. Het is uitstekend bereikbaar per openbaar vervoer en er is ruime parkeergelegenheid.

Wie wil kennismaken met Het Cenakel, kan contact opnemen met Hans Aniba (tel: 06 53357123; e-mail: hansaniba@nl.linguarama.com ). Meer informatie is te vinden op
www.taalklooster.nl en www.linguarama.nl.

17 jul 02 10:57