Gemeente Apeldoorn

B. en w. geven voorrang aan uitvoering van bestaand beleid in ontwerp-m.j.b. 2003-2006

"Eerst afmaken wat aan de inwoners van Apeldoorn en de dorpen is beloofd". Met deze insteek hebben burgemeester en wethouders de afgelopen veertien dagen onderhandeld over het ontwerp van de meerjaren beleidsbegroting (m.j.b.) 2003-2006. Daarmee heeft het college ernst gemaakt met zijn afspraak uit het bestuursconvenant "Samen voor Apeldoorn", dat voorrang wordt gegeven aan de uitvoering van lopend beleid.

B. en w. hebben hun besprekingen over de ontwerp-m.j.b. gisteren afgerond. Als rode draad loopt door de begroting voor de komende vier jaren het uitvoeren en afronden van plannen en projecten die met goedkeuring van de gemeenteraad de afgelopen jaren in gang zijn gezet. In beginsel wordt er geen nieuw beleid opgepakt, tenzij de gemeente zich daarmee in eigen vlees snijdt.

Deze gedragslijn komt onder meer tot uitdrukking in de beoordeling door het college van wensen voor nieuw beleid. De wensen vloeien voort uit het bestuursconvenant, door de gemeenteraad aangedragen onderwerpen, onderwerpen van de raadsgriffie, en uit de ambtelijke organisatie ten behoeve van de bedrijfsvoering. Deze wensen samen belopen een bedrag van 18,8 miljoen euro.

In een intensief afwegingsproces hebben b. en w. deze wensen uiteindelijk gehonoreerd tot een bedrag van 5,3 miljoen euro. Het college heeft daarbij als maatlat gehanteerd, of een wens al of niet onontkoombaar is, of dat het om een plan of ontwikkeling gaat waaraan de gemeente zich niet kan of wenst te onttrekken.

Op dezelfde manier hebben b. en w. de grote stedelijke en sociale projecten tegen het licht gehouden, die worden betaald uit de bestemmingsreserve voor de ontwikkeling van Apeldoorn (BROA). Het gaat hierbij om projecten voor het groenbeleid, duurzaamheid, veiligheid, wonen, sociale en economische voorzieningen, mobiliteit, cultuur en milieu. Ook voor deze projecten is het geld de komende jaren schaars, zodat het college zich genoodzaakt heeft gezien met een aantal projecten uit de BROA pas op de plaats te maken.

Het behoedzame gedrag van het college bij het ontwerpen van de nieuwe meerjarenbegroting is mede ingegeven door de minder rooskleurige economische vooruitzichten voor de komende jaren. Bovendien hebben b. en w. rekening gehouden met maatregelen die het aanstaande kabinet in zijn regeerakkoord aankondigt en die negatieve gevolgen kunnen hebben voor de financiële positie van de gemeente.

Mocht de gemeenteraad bij de behandeling van de m.j.b. 2003-2006 andere wensen hebben voor nieuw beleid, dan vindt het college dat de financiële ruimte daarvoor moet worden gevonden door bestaand beleid in te leveren.

Overigens hebben b. en w. tijdens hun m.j.b.-besprekingen geconstateerd dat het voor bestuur en ambtelijke organisatie ook zonder de aanvulling van nieuw beleid op zich al een krachttoer zal zijn om de lopende projecten uit te voeren. "De komende jaren zullen de ambities van Apeldoorn steeds zichtbaarder worden. Dat is dan de oogst van wat we met elkaar in gang hebben gezet", aldus het college.

Na het zomerreces zullen b. en w. de begroting voor de komende vier jaar in detail presenteren. Na een periode van schriftelijke inspraak en een hoorzitting door de raad wordt de m.j.b. in november in de gemeenteraad besproken

© 1996-2002 - Gemeente Apeldoorn - Disclaimer
Webserver: 1