Gemeente Zwolle

Datum uitgave: 17-07-2002
Onderwerp: Bouwen wonen en leefomgeving

Zwolle groeit gestaag. Dat betekent onder meer dat er voor nieuwe straten nieuwe namen bedacht moeten worden. De Commissie Straatnamen deed een voorstel en dit werd recent vastgesteld door het college van B&W.

De straatnamen die de commissie bedacht voor Stadshagen, sluiten aan bij de historie van het gebied. De volgende namen zijn gekozen:


* Frankhuizerallee: voor de hoofdroute in de buurt Frankhuis.
* Havezathenallee: voor de hoofdroute in de buurt Werkeren.
* Belvédèrelaan: voor de zuidelijke toegangsweg tot Stadshagen-Centrum. Vernoemd naar de rijksnota Belvédère, waarin staat dat de cultuurhistorie uitgangspunt moet zijn bij de inrichting van de openbare ruimte.

* Erfwal en Bandijklaan: voor twee lokale ontsluitingswegen in Werkeren.

* Arendshorstlaan: voor een lokale ontsluitingsweg in Werkeren. Vernoemd naar een oude havezathe (schoutambt Ommen/Den Ham).
* Twistvlietpark: voor het park dat ligt tussen de buurten Frankhuis en Schoothorst.

* Overtoom, Uiterwaard, Wade: worden de namen van drie straten in Stadhagen-Centrum.

Naast het bestaande Petuniaplein in Westenholte, wordt deze plant ook gekoppeld aan:


* Petuniaweg: tussen de Steenboerweg en en de Westenholterweg.
* Petuniapad: tussen de Westenholterweg en de Ridder Zwederlaan.
In Holtenbroek zijn al vele componisten geëerd met een straat die naar hen vernoemd is. Vanwege de reconstructie van de wijk worden er straten met de volgende namen toegevoegd:


* Schumannlaan: voor een nieuwe straat ten westen van de Beethovenlaan, tussen de Händellaan en de Obrechtstraat. Schumann was een Duitse componist (1810-1856).

* Verhulststraat: voor een nieuwe straat ten oosten van de Mozartlaan. Verhulst was een Nederlandse componist (1816-1891).

Bron: Communicatie Datum van 17-07-2002 tot 16-11-2002