Gemeente Kesteren


Nieuws

Slim de natuur in en gezond er weer uit rbc 17 jul 2002

Vorig jaar werd Nederland door een hardnekkige tekenplaag overvallen. De afgelopen zachte winter belooft in dit verband niet veel goeds voor het komende natuurseizoen! Nauwelijks vorst betekent dat veel teken de winter hebben overleefd en nu al reikhalzend uitkijken naar mens en dier. Veelal zonder dat we het merken, lopen we het risico door een tekenbeet besmet te raken met bacteriën en virussen. Lymeziekte (Borrelia burgdorferi) is wel de meest grillige.

Goed oppassen
Ongeveer 20% van de teken veroorzaakt Lymeziekte. Het is goed oppassen in de natuur. Bedek zoveel mogelijk de huid, ook het hoofd en controleer uzelf en uw huisdier altijd na terugkomst van een wandeling of verblijf in het groen. De kans op besmetting kan voor mens en dier minimaal blijven als u de teek binnen 24 uur op de juiste manier verwijdert en het wondje ontsmet met 70% alcohol. Met de inhoud van de speciale tekenverwijderset kunt u onnodig veel leed voorkomen (kosten E 9,19 inclusief verzendkosten en te bestellen via tel.nr. 0299 660067).

Lymeherkenning
Lymeziekte moet worden gezien als een ziektebeeld dat met de juiste medicijnen heel goed is te behandelen. De praktijk is echter vaak anders. Lymepatiënten zijn dikwijls maanden of soms zelf jaren verder voordat de ziekte wordt onderkend. De meest voorkomende verschijnselen van een niet behandelde lymebesmetting bij mensen zijn chronische vermoeidheid, plotseling zeer pijnlijke gewrichten, zenuwpijn, zenuwtintelingen, oogklachten, onwillekeurige spiertrekkingen, hoofdpijn of hartritmestoornissen.
Wanneer u vermoedt dat dit door een teek kan komen, laat dan uw bloed direct controleren op Lymeziekte. Echt per direct! In het eerste stadium is Lymeziekte met een antibioticum namelijk adequaat te behandelen, zelfs zodanig dat klachten verdwijnen.

De mate en de duur van de behandeling hangen af van het stadium waarin de ziekte zich op moment van het begin van de behandeling bevindt.

Rode cirkel
Merkt u de tekenbeet niet direct op, maar u bent wel besmet geraakt, dan kan er na een week of drie een felrode cirkel (kring) ontstaan rondom de plek waar de teek u heeft gebeten en zijn maaltje bloed heeft opgezogen. Als zon kringvorming ontstaat, meldt uw huisarts over de teek, wijs hem op de besmettingsmogelijkheid en vraag om de juiste antibioticumbehandeling. Wees echter altijd alert, want in sommige gevallen loopt u lymeziekte op zonder dat er kringvorming is ontstaan op uw huid. U kunt dan wel degelijk besmet zijn. Laat uw bloed ongeveer 6 tot 8 weken na een vermoede- tekenbeet controleren op Lymeziekte. Bij twijfel laat u dat later nogmaals doen. Alleen dan kan na de diagnose de juiste behandeling worden gegeven om klachten tegen te gaan.
Tijdig handelen voorkomt hoe dan ook ongelooflijk veel leed.

Voor meer informatie, zoals het gratis boekje: SAAG (Samenwerkende Artsen- en Adviesorganisaties Gezondheidszorg): Helpdesk 0299- 660067 of www.saag.nl