Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

23 mei 2002

05 DAYS OFF

Music Driven Party Minded

Melkweg . The Max & Oude Zaal . woensdag 17 juli t/m zondag 21 juli 2002 Aanvang: alle avonden 22.00 . Prijs: wo, vr, zo ? 17,50 + lidm / do, za ? 20,00 +lidm . passe-partout: ? 75,00 (zonder verpl. lidm.) / CJP passe-partout ? 70,00 (zonder verpl. lidm., alleen verkrijgbaar aan de kassa van de Melkweg) . voorverkoop start 1 juni 2002

o.a. Jeff Mills / Johannes Heil / Laurent Garnier / Miss Kittin & The Hacker / Vitalic / Tiga / Silicone Soul / Gene Farris / Plaid / Roni Size / Krust & Dynamite / Jazzanova

05 Days Off het enige, meerdaagse indoor dance festival van Nederland beleeft 2e editie!

Stichting Melkweg, Mojo Concerts en het Belgische 5 voor 12 maken zich op voor de tweede editie van 05 Days Off, het enige meerdaagse indoor dance festival van Nederland. 05 Days Off vindt dit jaar plaats van 17 tot en met 21 juli in de Melkweg te Amsterdam.

05 Days Off betekent vijf dagen lang het neusje van de zalm van de nationale en internationale elektronische dance wereld. Er komen zoveel mogelijk stromingen aan bod. Er worden zowel toonaangevende dj's als live-acts geprogrammeerd. Net als vorig jaar is er naast gevestigde namen en genres plaats voor aanstormend talent, vernieuwing en experiment. Met een capaciteit van 'slechts' 1500 bezoekers per avond is dit een unieke kans om topacts en trendsetters in een relatief kleine club aan het werk te zien.

05 Days Off is vorig jaar in het leven geroepen als variant op het Gentse 10 Days Off (voorheen Ten Days Of Techno). De eerste editie van 05 Days Off is door publiek, muziekindustrie en pers enthousiast ontvangen. De line-up van vorig jaar werd gesierd door o.a. Luke Slater / Slam / Josh Wink / King Britt / Silicone Soul / Derrick May / Stacey Pullen.

10 days Off is inmiddels zeer gerespecteerd en het meest succesvolle dance festival van Belgie. De Belgische "broer" van 05 Days Off vindt plaats van 19 t/m 29 juli en wordt wederom georganiseerd door 5 voor 12.

www.5daysoff.nl www.10daysoff.be

Het programma dag bij dag

Melkweg . The Max . woensdag 17 juli . aanvang: 22.00 u . prijs: ? 17,50 + lidm . passe-partout: ? 75,00 (zonder verplicht lidmaatschap) / CJP ppt ? 70,00 (zonder verplicht lidmaatschap)

Jeff Mills / Jefferson / Jerome

Jeff Mills was een van de oprichters van het legendarische Detroit techno collectief 'Underground Restistance', waarmee hij in samenwerking met 'Mad' Mike Banksen Robert Hood in de jaren '90 furore maakten. Tevens richtte hij in 1991 het platenlabel Axis Records op. Nog steeds wordt hij gezien als een van de meest vooruitstrevende techno-muzikanten en behoort hij tot de invloedrijkste dj's en producers van deze tijd.
Zijn monotone, hard stampende beats klinken minimalistisch, maar toch funky. Er gaat een bijna zuigende werking uit van de subtiele groove die Mills neerzet met ritmes en melodieuze synths. Het draait in de muziek van Mills om het oproepen van een verleidelijke en onvoorspelbare spanning, wat live tot een hoogtepunt komt.

Melkweg . Oude Zaal . woensdag 17 juli . aanvang: 22.00 u . prijs: ? 17,50 + lidm . passe-partout: ? 75,00 (zonder verplicht lidmaatschap) / CJP ppt ? 70,00 (zonder verplicht lidmaatschap)

Johannes Heil (live) / Bart Skils / Heiko Laux

De Duitse techno kameleon Johannes Heil begon zijn dj carriere op zijn 16e in de techno-bistro 'Kanzleramt' van Heiko Laux. Hun gezamenlijke project 'Item One' was het begin van een interessante reeks releases bij het Kanzleramt label. Maar in 1998 kwam Heils doorbraak met het album 'Reality to Midi'. De compleet nieuwe sound die hij liet horen, zette de techno scene op zijn kop. Vette bassen, acidlijnen en totaal gefilterde tracks waarin soms toch nog wat vocals te horen zijn, kenmerken Johannes Heils stijl. Zijn nieuwste album heet niet voor niets 'Heilstyle'; volgens Heil zelf komt dat neer op het beheersen van de kunst van het produceren en daarmee een sterke energie te creeren. Johannes Heil was niet alleen co-producent van Heiko Laux, maar ook van Sven Vath en bracht een groot aantal EP's uit bij labels als Uturn, Creation Rebel, Kobayashi en Fieber. Na tours door Europa en Amerika, is hij tijdens 05 Days Off in de Melkweg te zien.

Melkweg . The Max . woensdag 18 juli . aanvang: 22.00 u . prijs: ? 20,00 + lidm . passe-partout: ? 75,00 (zonder verplicht lidmaatschap) / CJP ppt ? 70,00 (zonder verplicht lidmaatschap)

Laurent Garnier / Drifter

Vanaf het begin van de Acid House explosie in 1987 heeft Laurent Garnier een sleutelrol gespeeld in de ontwikkeling van de electronische muziekscene. In de afgelopen tien jaar heeft hij een internationale reputatie opgebouwd en speelde hij in alle toonaangevende clubs en festivals.
Naast zijn succesvolle cariere als dj produceerde Garnier altijd zijn eigen muziek. Vanaf begin jaren '90 bracht hij een serie EP's uit bij het Fnac Dance Division label. Niet lang daarna startte hij zijn eigen platenlabel F Communications. Een nieuwe Franse electronische stroming ontstond en Laurent Garnier werd de eerste ambassadeur van Franse house en techno in het buitenland.Twee jaar geleden bracht Garnier het album "Unreasonable Behaviour" uit, dat zowel door pers als publiek erg goed ontvangen werd. Of Laurent Garnier nou in een uitverkocht Elysee Monmartre in Parijs speelt, of voor 70.000 mensen op het Belgische Werchter festival, met zijn charisma en goede muziek verleidt hij een groot publiek.

Melkweg . Oude Zaal . woensdag 18 juli . aanvang: 22.00 u . prijs: ? 20,00 + lidm . passe-partout: ? 75,00 (zonder verplicht lidmaatschap) / CJP ppt ? 70,00 (zonder verplicht lidmaatschap)

International Deejay Gigolo Showcase Cd 6 tour featuring: Tiga (Gigolo, Montreal) / Miss Kittin and The Hacker - live / Vitalic - live (Gigolo, Dijon) / dj Miss Kittin (Gigolo, Berlin) / dj The Hacker (Gigolo, Grenoble)

Het Duitse International Deejay Gigolo label herbergt een aantal interessante artiesten die in deze showcase te horen en te zien zullen zijn.

Miss Kittin (Carolin Herve) en The Hacker (Michel Amato) vormen een opmerkelijk duo. Met hun retro jaren '80 stijl met discobeats en rare teksten creeren ze een grappige, ironische vibe. Met een vet Frans accent zingt Miss Kittin in verpleegster-outfit over 'having sex in limousines with my famous friends', terwijl The Hacker zich op de achtergrond bezighoudt met beats en keyboards.
In het Franse Grenoble studeerde Kittin moderne en grafische kunsten en ging vanaf 1991 helemaal op in de electronische muziek. Ze 'ravede' door het hele land voordat ze in '93 met haar eerste mix kwam. Niet lang daarna startte ze haar dj-carriere en verhuisde naar Zwitserland. De samenwerking met The Hacker leidde tot aanzienlijke bekendheid met de hits '1982' en 'Frank Sinatra' (Gigolo Records). The Hacker bereidt de loops voor waarna hij samen met Kittin de track maakt. Terwijl hij de balance maakt, schrijft zij de liedjes.
Zelf vindt Miss Kittin de techno scene een beetje saai, maar ze haalt veel uit andere stijlen. In haar dj sets, die een basis van minimalistische techno hebben, verrast ze het publiek met electro en 'classic tunes'.

Tiga is sinds 1992 een van de bekendste namen in de Noord Amerikaanse techno scene. Deze 27- jarige dj, producer, ontwerper en ondernemer is betrokken bij talloze projecten en treedt overal in Noord Amerika op. Zijn hele jeugd woonde hij de ene helft van het jaar in Montreal en de andere helft in India, waar zijn vader als dj op Goa-feesten optrad. Op zijn twaalfde had hij daarom al heel wat ervaring en begon zelf te experimenteren met mixen en draaien. In 1994 opende hij DNA Records, een van Canada's belangrijkste electronische muziekhandels. Een nachtclub en het label Turbo Recordings volgden en brachten Noord Amerika een onderkomen voor de techno scene.

De laatste Gigolo member in dit rijtje is Vitalic, geboren in de Oekraine en na de val van de muur in 1989 naar het oosten van Duitsland verhuisd. Langzaam maar zeker stapte hij over van de Trubka, een traditioneel Oekraiens instrument, op de electronische muziek. Hij componeerde bij een collectief in Munchen en bracht vorig jaar zijn eerste EP uit bij het Franse Kobayashi Records. Bij Gigolo Records verscheen 'Pony EP', een plaat over de misere van pony's in pretparken. Deze zomer maakt hij een Europese festivaltour, waarin hij vaak met Miss Kitten en The Hacker te zien zal zijn.

Melkweg . The Max . vrijdag 19 juli . aanvang: 22.00 u . prijs: ? 17,50 + lidm . passe-partout:
? 75,00 (zonder verplicht lidmaatschap) / CJP ppt ? 70,00 (zonder verplicht lidmaatschap)

Soma 10 years: Master H / Silicone Soul / Gene Farris

Wie dacht dat techno niet funky kan zijn, heeft Silicon Soul nog nooit gehoord. Graig Morrison en Graeme Reedie zijn de rijzende sterren van de Schotse house scene. Met hun frisse geluid en beats zo diep als Loch Lomond, worden ze de 'sonic voodoo bandits of house' genoemd. In een ver verleden vormden Morrison en Reedie de rock 'n roll band Dead City Radio, maar na het horen van een concert van Primal Scream, besloten ze hun dancing shoes uit de kast te halen en zich te richten op het maken van house. Na een aantal jaren van mixen en draaien 'all over' Schotland, richtten ze in 1996 met Peter Tagg en Chris Hodgins hun eigen platenlabel 'Depth Perception Records' op. Niet lang daarna maakten ze een demo bij het Soma label en Silicone Soul was geboren. Met hun bionische beats, betoverende house en funky melodien hebben ze onlangs het dak eraf gespeeld op Roskilde. Nu de Melkweg nog?

Voor Gene Farris is muziek zijn ware geloof. Zijn nieuwe album 'This is my religion' is een ode aan de Chicago house. Met zijn mix van 'twisted disco' en 'jackin' house' (s)preekt hij de gemeente toe. Vanaf zijn twaalfde is hij actief als dj en ontwikkelt hij stijl van funk, disco en soul, geins pireerd door Ron Hardy, Prince en Roy Ayers. De discosound is nog steeds te horen, evenals zijn unieke snelle en funky stijl. Farris werd al snel een bekende in de Chicago scene en begon zijn eigen tracks te produceren. Samen met zijn beste vriend Sneak en mensen als Paul Johnston, dj Rush en Boo Williams, vormde hij de new wave van Chicago producers. In 1997 kwam hij in aanraking met het Soma label en bracht er een aantal zeer succesvolle singles uit. In dat zelfde jaar richtte hij zijn eigen label "Farris Wheel Recording" op.

Melkweg . Oude Zaal . vrijdag 19 juli . aanvang: 22.00 u . prijs: ? 17,50 + lidm . passe-partout: ? 75,00 (zonder verplicht lidmaatschap) / CJP ppt ? 70,00 (zonder verplicht lidmaatschap)

Plaid / LX Pacific / Funckarma (live) / I-F

Plaid bestaat uit Ed Handley en Andy Turner, twee van de meest bekende electronica artiesten van Engeland. Ze vormen sinds begin jaren '90 de voorhoede van electro en brachten vele succesvolle albums uit, onder andere bij het bekende Warp label en begeleidden Bjork en Orbital. Ze zijn de pioniers van de post-techno scene en werden als een van de eersten gecategoriseerd als Intelligent Dance Music (IDM). Handley vindt dat Plaid te melodisch is om IDM genoemd te worden, maar die scene is een goede omgeving om te experimenteren.
Het duo heeft het melodische element van hun muziek altijd erg belangrijk gevonden. Terwijl de dance scene over de jaren grote veranderingen doormaakte, bleef Plaid hun karakteristieke geluid behouden. De laatste tijd werden ze geinspireerd door jazz, techno, electro-soul en hip hop, maar het resultaat klinkt strakker dan ooit tevoren. Plaid heeft een unieke groove, met samples en geluiden die diepte en emotie aan de muziek geven. Live gebruiken ze liever sequencers en een sampler dan live-instrumenten. Hun muziek is nou eenmaal computermuziek.

Melkweg . The Max & Oude Zaal . zaterdag 20 juli . aanvang: 22.00 u . prijs: ? 20,00 + lidm . passe-partout: ? 75,00 (zonder verplicht lidmaatschap) / CJP ppt ? 70,00 (zonder verplicht lidmaatschap)

Roni Size / Krust & Dynamite / Chaos / L-Dopa / Wix

Roni Size is een van de meest gerespecteerde Britse producers in de jungle scene. Met een groot aantal labels, projecten en toonaangevende releases op zijn naam, wordt hij de koning van de drum'nbass genoemd. Door zijn invloed als producer, labeleigenaar en underground artiest wordt hij gezien als een van de belangrijkste pioniers van de drum'n'bass.
Sinds hij als jochie samen met zijn broer begon met het produceren van reggae, is Roni Size zich muzikaal blijven ontwikkelen. Het Basement Project in Bristol was een plek waar hij de basiselementen van het produceren leerde en veel kon experimenteren. Toen hij dj Krust ontmoette, een van de eerste jungle producers en bekend om zijn experimenten met breakbeats, klikte het meteen en samen met de dj's Die en Suv begonnen ze muziek te maken. Al snel vormde hij het label 'Full Cycle Records' samen met Krust in Bristol. Dit label staat garant voor een subtiele mix van jazz en soul met invloeden varierend van Roni's Jamaicaanse roots tot de jaren '50- be-bopjazz en de Motown-sound. De basis was gelegd en resulteerde in de formatie van Reprezent en het wereldwijde succes van hun album 'New Forms'. 20 juli staat hij samen met Krust en Dynamite, een van de beste mc's in de drum'n'bass clubscene, tijdens 05 Days Off in de Melkweg.

Melkweg . Oude Zaal . zondag 20 juli . aanvang: 22.00 u . prijs: ? 17,50 + lidm . passe-partout: ? 75,00 (zonder verplicht lidmaatschap) / CJP ppt ? 70,00 (zonder verplicht lidmaatschap)

Jazzanova / Radar / Le Funkubine

Jazzanova is een producercollectief uit Berlijn, bestaande uit het Jazzanova dj team Jurgen von Knoblauch Stephan, Alexander Barck, Claas Brieler, Extended Spirit (Axel Reinemer & Stefan Leisering) en Kosma (Rosko Kretschmann). De muziek van Jazzanova heeft zijn wortels in jazz en moderne beats wat een aanstekelijke fusion van retro en nieuwe geluiden veroorzaakt. Ze creeren een haast opzichzelfstaande, melodieuze en op percussie gebaseerde stijl waarin 'echo's' van house, drum 'n bass, trip hop, latin, funk en boogie te horen zijn.
Het Berlijnse zestal bracht in 2000 een remixen dubbelcd uit, en dit jaar hun debuutalbum 'In Between', die zeer enthousiast ontvangen is. De avontuurlijke beats van Jazzanova hebben een basis van jazz, funk en house. Dit in combinatie met hun perfectionisme en liefde voor details, zorgt voor een bijzonder resultaat. Jazzanova gaat 'beyond' lounge met uitstapjes naar hip hop en jazz en met een overdonderende live performance.

05 Days Off is presented by MTV

05 Days Off is een samenwerkingsverband tussen Mojo Concerts, Melkweg en 5 Voor 12 (Belgie)
www.5daysoff.nl www.10daysoff.be

Het festival is mede mogelijk gemaakt door: Heineken / Pioneer / Lucky Strike / Dark Dog / VPRO /
3 voor 12 / MTV / BG Magazine / Het Parool / CJP

Voorverkoop bij Melkweg, AUB Ticketshop, Uitlijn (0900 - 0191) (40cpm), Ticket Service (0900-3001250) (45 cpm), 150 grotere Postkantoren, GWK stationskantoren, de grotere VVV-kantoren, www.theater.nl, en de bekende adressen.