Gemeente Kerkrade

16.07.02: Amerikaanse bevrijder bij burgemeester

Op woensdag 17 juli is de 82-jarige Amerikaanse bevrijder Robert Maximiliaan Zankl te gast bij burgemeester Jos Som in het raadhuis. Deze oud-luitenant eerste klas maakte in 1944-1945 deel uit van de 30e infanterie divisie "Old Hickory". Dit legeronderdeel is dé bevrijder van Kerkrade: deze divisie bevrijdde Kerkrade-West op 17 september en Kerkrade-Oost op 5 oktober 1944.

Een thuis in Kerkrade
Na aankomst in Normandië trok Zankl met zijn divisie naar Kerkrade, een lange, koude tocht. In Kerkrade aangekomen, boden de Kerkraadse vrouwen aan de uniformen van de soldaten te wassen. Een zeer welkom aanbod, want deze uniformen droegen ze al sinds de landing in Normandië en stonden inmiddels stijf van het vuil. De inwoners van Kerkrade probeerden alles te doen om de Amerikanen een thuis te bieden, iets wat de Amerikanen zeer gewaardeerd hebben en reden voor hen is om Kerkrade nooit meer te vergeten.

Vriendschap
Toen juffrouw Sangen uit de Nieuwstraat - destijds 13 jaar - door een Amerikaanse kapelaan gevraagd werd om de Kerstnachtmis muzikaal te begeleiden, deed ze dit als vanzelfsprekend.
Aan het einde van de mis vroeg een van de militairen haar of ze "Dutch" was. Juffrouw Sangen - die dacht dat haar gevraagd werd of ze Duits was - antwoordde hier hevig ontkennend op, wat voor de nodige hilariteit zorgde. Deze jonge militair bleek de heer Zankl te zijn. De rest van zijn verblijf in Kerkrade voorzag hij de jonge juffrouw Sangen van chocolade en kauwgom, twee lekkernijen waar men hier nog nooit van had gehoord. Er ontstond een vriendschapsband tussen de jonge Amerikaan en het Nederlandse meisje.

Briefwisseling
Bij het vertrek werden adressen uitgewisseld en na 50 jaar (in 1995) ontving juffrouw Sangen, tegenwoordig mevrouw Kockelkoren genaamd, tot haar grote verrassing een brief van de heer Zankl. Een uitvoerige briefwisseling volgde, waaraan zowel de familie van mevrouw Kockelkoren als de familie van de heer Zankl deelnamen.

Bezoek
Altijd al was het een wens voor de heer Zankl om Kerkrade nog eens te bezoeken. Nu is het zover. Na bijna 58 jaar bezoekt hij de komende dagen samen met zn vrouw en twee van zn dochters Kerkrade. Mevrouw Kockelkoren biedt de heer Zankl en zijn gezin alle gastvrijheid. Ze heeft onder meer een volledig programma georganiseerd. Zo zal de Amerikaanse Militaire Begraafplaats in Margraten bezocht worden, waar meer dan 8.000 gesneuvelde Amerikanen een laatste rustplaats gevonden hebben. Ook staan een bezoek aan Vaals, Slenaken en Monchau op het programma.
De burgemeester is zeer enthousiast over het bezoek van deze bevrijder aan de stad. De divisie waarvan Zankl deel uitmaakte, heeft erg veel voor Kerkrade betekend.