Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Voor de wereldwijde markt

Apple maakt resultaten derde kwartaal bekend

Bunnik, 17 juli 2002 - Apple maakt vandaag de resultaten bekend voor het derde kwartaal van het boekjaar 2002, dat werd afgesloten op 29 juni 2002. Het bedrijf boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van $32 miljoen, ofwel $0,09 per aandeel. In hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar werd een nettowinst geboekt van $61 miljoen, ofwel $0,17 per aandeel. De omzet in het derde kwartaal bedroeg $1,43 miljard, een daling van 3 procent ten opzichte van de omzet in hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar. De brutomarge bedroeg 27,4 procent, vergeleken met 29,4 procent in het derde kwartaal van 2001. De internationale verkopen (buiten de Verenigde Staten) vertegenwoordigden in het derde kwartaal 42 procent van de totale omzet.

Apple heeft het afgelopen kwartaal 808.000 Macintosh computers verkocht, 2% minder dan in hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar.

"Ondanks de aanhoudende wereldwijde economische laagconjunctuur maakt Apple nog steeds winst. We zetten ons vernieuwingsbeleid onverminderd voort en blijven hard investeren in sterke nieuwe producten", aldus Steve Jobs, CEO van Apple.

"Ondanks de teruglopende vraag vanuit de markt was onze operationele efficiëntie uitstekend", zegt Fred Anderson, CFO van Apple. "Onze balans ziet er met $4,3 miljard aan liquide middelen uitstekend uit. We hebben bovendien een zeer efficiënte kasconversiecyclus van -36 dagen. We verwachten dat de omzet in het vierde kwartaal ten opzichte van het afgelopen kwartaal ongeveer gelijk zal blijven, en denken in het vierde kwartaal een geringe winst te kunnen boeken, exclusief eenmalige posten."

De conference call voor analisten waarin de financiële resultaten voor het derde kwartaal van 2002 worden besproken, is afgelopen nacht gestreamd met behulp van QuickTime, de op standaarden gebaseerde technologie van Apple voor de streaming van live en opgenomen beeld en geluid. De QuickTime Player die nodig is om de heruitzending van deze conference call te volgen, kan door zowel Mac- als Windows-gebruikers gratis worden gedownload vanaf www.apple.com/quicktime.

Dit persbericht bevat prognoses over toekomstige omzet- en winstcijfers. Deze prognoses zijn onderhevig aan risico's en onzekerheden, en de feitelijke resultaten kunnen hiervan afwijken. Enkele factoren die van invloed kunnen zijn op de resultaten zijn onder meer: de voortdurende concurrentiedruk in de computermarkt; het effect dat economische en concurrentiefactoren en de reactie hierop van Apple kunnen hebben op het aankoopgedrag van bedrijven en consumenten met betrekking tot de door Apple geleverde producten; de mate waarin Apple erin slaagt tijdig nieuwe programma's, producten en succesvolle technologische innovaties op de markt te brengen; de beschikbaarheid van bepaalde onderdelen en voorzieningen die van essentieel belang zijn voor de zakelijke activiteiten van Apple en die momenteel worden verkregen via een enkele of een beperkt aantal bronnen; mogelijke verstoringen van de bedrijfsactiviteiten als gevolg van terroristische activiteiten en gewapende conflicten, zoals aanpassingen van logistieke processen en veiligheidsmaatregelen, en mogelijke tegenvallende verkopen aan eindgebruikers in verband hiermee; risico's die verband houden met de verkoop van Apple producten via de detailhandel zoals de kosten van investeringen, onzekerheid met betrekking tot de acceptatie van deze verkoopwijze door de klant en de mogelijke invloed op bestaande relaties met resellers; het mogelijke effect dat de afhankelijkheid van Apple van de fabricageactiviteiten en logistieke diensten van andere leveranciers kan hebben op de kwaliteit en kwantiteit van de door Apple geproduceerde producten; en de mate waarin Apple erin slaagt haar besturingssysteem verder te ontwikkelen en voldoende Macintosh ontwikkelaars aan te trekken. Meer informatie over factoren die mogelijk van invloed kunnen zijn op de financiële resultaten is te vinden in de openbare stukken van Apple die zijn gedeponeerd bij de SEC, waaronder Apple's Form 10-K voor het boekjaar 2001 en Apple's Form 10-Q voor het kwartaal dat werd afgesloten op 29 juni 2002, dat eveneens zal worden gedeponeerd bij de SEC.

© 2002 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh en QuickTime zijn gedeponeerde handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

# # #

Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve programmatuur, apparatuur en internetproducten.

Websites van Apple:
Voor informatie over Apple: http://www.apple.com
Voor informatie over Apple Nederland: http://www.apple.com/nl Voor persberichten van Apple: http://www.apple.com/nl/pr

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Patrice Hijsterborg
Apple Nederland
Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik
Tel: +31(0)30-6593900
Fax: +31(0)30-6593850
E-mail: hijsterborg.p@euro.apple.com