Amsterdam Airport Schiphol

Gezamenlijk persbericht Rijksmuseum Amsterdam en Schiphol Group:

Rijksmuseum Amsterdam op Schiphol

Het Rijksmuseum Amsterdam opent eind november 2002 onder de naam 'Rijksmuseum Amsterdam Schiphol' een dependance op de luchthaven Schiphol. Het Rijksmuseum Amsterdam Schiphol is een initiatief van het Rijksmuseum Amsterdam en Amsterdam Airport Schiphol. Vandaag gaven Ronald de Leeuw, hoofddirecteur van het Rijksmuseum Amsterdam en Gerlach Cerfontaine, president-directeur van Schiphol Group, het officiële startsein voor de bouw.

In het museum op Schiphol zal permanent een kleine tiental kunstwerken van beroemde meesters uit de Gouden Eeuw uit de collectie van het Rijksmuseum worden getoond, zoals schilderijen van Jacob van Ruisdael, Pieter de Hoogh en Jan Steen. Bovendien komt er een schilderij van Rembrandt, een portret van Saskia van Uylenburgh, te hangen. Het Rijksmuseum Amsterdam Schiphol is gelegen achter de paspoortcontrole op de Holland Boulevard, de verbindingsgang tussen de E- en de F-Pier. Op deze locatie worden de miljoenen passagiers die jaarlijks via Schiphol reizen in de unieke gelegenheid gesteld om kennis te maken met het Nederlandse Culturele Erfgoed. Het Rijksmuseum is het eerste museum in de wereld dat een dependance opent op een luchthaven. De toegang tot het museum zal gratis zijn.

Behalve een vaste presentatie is het voornemen enkele keren per jaar, in samenwerking met het Instituut Collectie Nederland (ICN), een kleine tentoonstelling te organiseren. Deze presentaties zullen afwisselend objecten tonen afkomstig uit de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam en uit andere musea en erfgoedinstellingen in Nederland. Voor het Rijksmuseum is dit een geweldige kans zijn collectie onder de aandacht te brengen van een groot internationaal publiek. Bovendien komt het Rijksmuseum met dit initiatief tegemoet aan de wens de collectiemobiliteit te vergroten. Het Rijksmuseum heeft meer initiatieven op dit gebied ontwikkeld, zo is een deel van de collectie van het Rijksmuseum op dit moment te zien in het Bonnefanten Museum in Maastricht onder de titel 'Rijksmuseum aan de Maas'.

Voor Schiphol Group past een museum in de terminal naadloos in het AirportCity concept van Amsterdam Airport Schiphol, waarbij de luchthaven veel meer is dan slechts een vertrek of overstapplaats, maar een dynamisch knooppunt waar mensen en werelden elkaar ontmoeten - zoals een moderne stad. In deze AirportCity passen faciliteiten voor alle soorten doelgroepen, zodat de tijd op de luchthaven op een aangename wijze besteed kan worden. De toegevoegde waarde van een museum op Schiphol is groot.

Het museum is ontworpen door architectenbureau Benthem Crouwel en bestaat uit een zwevende goudkleurige ruimte met een oppervlakte van 160 m2. Hieronder komt een museumwinkel, de Rijksmuseum Shop. Deze winkel is ontworpen door Studio Linse. Ook kan de reiziger zich door middel van digitale informatiezuilen informeren over het Rijksmuseum.

Op verzoek van het Rijksmuseum en Amsterdam Airport Schiphol heeft het Instituut Collectie Nederland een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de invloed van trillingen, de klimatologische omstandigheden en beveiligingsaspecten. Het ontwerp van het museum is gebaseerd op de resultaten van deze onderzoeken, zodat een optimale omgeving voor de kunstwerken wordt gecreëerd. De twee grote vitrines, waarin de objecten worden gepresenteerd, zijn speciaal voor het Rijksmuseum Amsterdam Schiphol ontworpen.

076-2002/mb




Amsterdam Airport Schiphol