Inspectie voor de Gezondheidszorg


Woensdag 17 juli 2002

RUSSISCH GROEIHORMOON DUIKT OP IN BODYBUILDCIRCUIT

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) waarschuwt voor het gebruik van Russisch groeihormoon dat op dit moment illegaal verspreid wordt in het Nederlandse bodybuildcircuit. Uit onderzoek door de Inspectie is komen vast te staan dat het gaat om een onbekend aantal ampullen met uit mensen gewonnen groeihormoon.

Laboratoriumonderzoek heeft uitgewezen dat het groeihormoon verkregen is uit menselijk weefsel (hypofyse). Reeds jaren geleden zijn artsen en medisch specialisten in Nederland gestopt met het voorschrijven en toedienen van humaan groeihormoon vanwege levensbedreigende bijwerkingen, zoals overdracht van de ziekte van Creutzfeld-Jakob. Het is mogelijk dat het menselijk weefsel, waaruit het groeihormoon is gewonnen, reeds drager was van voornoemde ziekte. Gebruikers van het Russisch groeihormoon lopen een reële kans om de ziekte op te lopen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg geeft hierbij het dringende advies om het middel SOMATROPINE niet te gebruiken. Hoe groot de uiteindelijke partij precies is en in hoeverre deze partij in Nederlandse sportscholen circuleert wordt op dit moment nog onderzocht. Ook Fit!vak, de organisatie van de fitnessbranche in Nederland, is op de hoogte gesteld.

Voor verdere informatie over dit middel en andere soorten van sportdoping is er de infolijn van het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo) 0900-2001000, bereikbaar op werkdagen van 13.00 uur tot 16.00 uur.

Voor meer informatie kunt u bellen met de Inspectie voor de Gezondheidszorg, afdeling Voorlichting en Communicatie Raymond Salet, telefoon 070-3406222 of mobiel 06-15035713