Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Tien jaar cel voor Italiaanse sekstoerist

Een 30-jarige Italiaanse man is gisteren in Cambodja veroordeeld tot een celstraf van tien jaar. De man had in juni van dit jaar meerdere malen ontucht gepleegd met een viertal minderjarige jongens, in leeftijd variërend van 10 tot 13 jaar.

De Italiaan werd op heterdaad betrapt op de oever van een rivier in de hoofdstad Phnom Penh. De Cambodjaanse politie arresteerde de man nadat zij een tip had gekregen dat de toerist elke middag een boot huurde en daarmee met vier of vijf jongens een rivier in opging. Tijdens de rechtszitting gaf de Italiaan toe dat hij seksueel contact met de jongens had gehad. Voor elke ontmoeting betaalde hij de jongens 3,50 dollar. Naast de gevangenis straf moet de man alle vier de jongens een schadevergoeding van 250 dollar betalen.

Zuid-Oost Azië

Sekstoerisme is een groot probleem in Zuid-Oost Azië. De mannelijke en vrouwelijke prostituees zijn vaak minderjarig. Gezien de slechte economische situatie in deze landen is prostitutie veelal de enige uitweg en staat dan gelijk aan horigheid of slavernij. Verscheidene landen, waaronder Nederland, hebben in de jaren negentig sekstoerisme strafbaar gesteld.

De Eerste Kamer nam vorige week een wet aan waardoor Nederlandse sekstoeristen die zich in het buitenland vergrijpen aan een minderjarige, ook in Nederland strafrechterlijk vervolgd kunnen worden. Ook al is het in het land waar het misbruik is gepleegd, niet strafbaar.

Sommige ontwikkelingslanden zullen kinderprostitutie zelf niet snel verbieden, omdat er veel geld wordt aan verdiend. Sinds met name Thailand en de Filippijnen het commercieel seksueel misbruik van kinderen strafbaar hebben gesteld, heeft deze vorm van sekstoerisme zich naar andere landen zoals Madagaskar verplaatst.

Reisindustrie

Bij de aanpak van sekstoerisme kan de reisbranche een belanrijke rol spelen. Hoewel er geen directe relatie is tussen de reisindustrie en seksuele exploitatie van kinderen op vakantiebestemmingen, zijn er wel indirecte relaties. Reisorganisatie TUI Nederland ondertekende daarom onlangs de Code of Conduct for Protection of Children against Sexual Exploitation of Children in Travel and Tourism. Door het ondertekenen van de code committeert TUI Nederland zich een aantal stappen te nemen die een bijdrage leveren aan het bestrijden van het probleem op vakantie-bestemmingen die TUI Nederland aanbiedt.
---


---

Laatst gewijzigd: 17-07-2002