CORDAID

Sho vraagt aandacht voor honger in zuidelijk afrika

Giro 555 opengesteld voor hulp Afrika

De Samenwerkende Hulp Organisaties luiden de noodklok voor zuidelijk Afrika. Miljoenen mensen worden binnen afzienbare tijd met de hongersdood bedreigd. De SHO vragen aandacht voor de situatie en bereiden een actie voor. Omdat nu al donaties binnenkomen en deze zeer welkom zijn openen we vandaag het gironummer 555.

Alle deelnemers van de SHO zijn op dit moment al actief in de bedreigde regio. De voedseltekorten treffen gebieden in de landen Malawi, Zambia, Zimbabwe, Mozambique, Swaziland, Lesotho en Angola. Volgens gegevens van de VN worden in totaal 12 miljoen mensen bedreigd met de dood. Op dit moment teren mensen nog op de laatste voedselreserves, maar gevreesd wordt dat rond september/oktober alle voorraden op zijn en mensen tot maart 2003 afhankelijk worden van voedselhulp. De oorzaken van de hongersnood zijn divers. Allereerst zijn er de klimatologische oorzaken (droogte of extreem zware regenval). Daarnaast spelen economisch en landbouwkundig wanbeleid een rol. Het gebruik van verkeerde gewassen die erg weersgevoelig zijn, waardoor oogsten zijn mislukt, is hiervan een voorbeeld. Ook is er sprake van algehele uitputting van de bevolking door oorlog, opeenvolgende rampen en de aidsepidemie.

De SHO deelnemers zijn bezig met noodhulpacties in het gebied. Hoewel een ramp onafwendbaar lijkt, willen we de gevolgen zoveel mogelijk beperken. De SHO wil daarom later deze zomer met een grootschalige publieksgerichte actie meer geld en aandacht vragen voor zuidelijk Afrika.

Noot voor de redactie,