Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V K A M E R F R A C T I E

Brussel, 17 juli 2002

Agalev tevreden over plan om openbaar ambt open te stellen voor niet-Europeanen


AGALEV verheugt zich dat de ministers Onkelinx en Van den Bossche de handen in elkaar slaan om het openbaar ambt te "kleuren". Beide ministers stellen voor om ook niet-Europese vreemdelingen vastbenoemd ambtenaar te laten worden. Dit initiatief was één van de aanbevelingen die de groenen eerder dit jaar formuleerden in een voorstel van resolutie over het bevorderen van de participatiegraad van allochtonen in het openbaar ambt (doc. 50 1776/001, http://www.dekamer.be/documents/1776/1.pdf).

Hierin vragen we de Regering:


- Om ambten die geen rechtstreekse deelneming aan het openbaar gezag inhouden toegankelijk te maken voor niet-Belgen en niet-Europeanen.
- dat SELOR meer aandacht besteedt aan de werkgelegenheidsgraad van nieuwe Belgen en vreemdelingen in overheidsdienst
- dat voor elke vacature bij de overheid wordt nagegaan of deze functie voorbehouden is voor Belgen of ook toegankelijk is voor personen van vreemde nationaliteit
- om bij elke vacature te vermelden of de functie ook openstaat voor vreemdelingen
- in het kader van de Copernicushervorming de POD (programmatorische overheidsdienst) "Gelijke Kansen" de opdracht te geven om acties te ondernemen om de tewerkstellingsgraad van allochtonen in het openbaar ambt te bevorderen.
Agalev hoopt dat ook de overige punten die in het voorstel van resolutie werden aangegeven, zullen geconcretiseerd worden, zodat er eindelijk voor de werkzoekenden zelf meer duidelijkheid komt inzake de nationaliteitsvereiste bij vacatures in het openbaar ambt.

Kristien Grauwels,
Volksvertegenwoordiger

---
Meer informatie:
Agalev Kamerfractie
Tel. 02-549 84 18 Fax 02-549 87 98
e-mail: fractie.kamer@agalev.be