Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Apeldoorn, 17 juli 2002

Geboortegolf doodshoofdaapjes

Onlangs is op Apenheul (Apeldoorn) de geboortegolf bij de doodshoofdaapjes op gang gekomen. De dierverzorgers gissen voorlopig nog naar het aantal baby's dat dit jaar ter wereld komt, maar het aantal kan oplopen tot 20 à 30 baby's binnen enkele weken. De baby's worden bijna altijd 's nachts geboren en zijn de volgende ochtend al op moeders rug te zien, in de bomen en tussen de bezoekers.

Jaarlijkse geboortegolf
Jaarlijks is er een geboortegolf onder de Boliviaanse doodshoofdaapjes op Apenheul. Deze doodshoofdaapjes zijn een van de weinige apensoorten met een parings- en daardoor ook een geboorteseizoen. Bij de doodshoofdaapjes zorgen slechts enkele mannetjes voor de voortplanting. Gedurende 6 weken in de winter zijn deze leiders vruchtbaar en worden de vrouwtjes bevrucht. De baby doodshoofdaapjes worden 5 maanden later allemaal rond dezelfde tijd geboren. Een baby weegt ongeveer 100 gram. Dit is 1/7 van het gewicht van de moeder die 700 gram weegt. Omgerekend naar menselijke verhoudingen zou dit neerkomen op mensenbaby's van 81/2 kilo. Door zijn grote gewicht heeft de baby binnen een paar uur al genoeg kracht om zich aan zijn moeder vast te kunnen houden. Dit jaar kwamen de geboorten in de tweede helft van juni voorzichtig op gang, maar op het ogenblik worden er frequent aapjes geboren. Waar de `teller? dit jaar stopt is nog niet duidelijk.

Doodshoofdaapjes
De Boliviaanse doodshoofdaapjes op Apenheul leven in 2 verschillende groepen. De ene groep telt 120 apen en de andere groep bestaat uit 18 dieren. In het wild leven deze doodshoofdaapjes in grote groepen van ver over de 100 dieren. Ze komen voor in de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Het voedsel van de apen bestaat uit vruchten, bladknoppen en allerlei insecten.

////