Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal Binnenhof4 Den Haag Directie Noord-Afrika en Midden -Oosten Bezuidenhoutseweg 67 Postbus 20061 2500 EB Den Haag

Datum 17 juli 2002 Behandeld Drs. A. Bouali

Kenmerk DAM-341/02 Telefoon 070-3485808

Blad /1 Fax 070-3486639

Bijlage(n) 1 E-Mail achraf.bouali@minbuza.nl

Betreft Beantwoording vragen van het lid Karimi over het weigeren van de toegang aan journalisten, cameramensen en fotografen door de Israelische autoriteiten
Zeer geachte Voorzitter,

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Karimi over het weigeren van de toegang aan journalisten, cameramensen en fotografen door de Israelische autoriteiten. Deze vragen werden ingezonden op 4 juli 2002 met kenmerk 2010212300.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Antwoord van de heer Van Aartsen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Karimi (GroenLinks) over het weigeren van journalisten, cameramensen en fotografen door de Israëlische autoriteiten.

(Ingezonden 4 juli 2002)

Vraag 1.

Is het u bekend dat de Israëlische autoriteiten in toenemende mate journalisten, cameramensen en fotografen alsook medewerkers van internationale (vredes)coalities en NGO's de toegang tot Israël weigeren? Wat is volgens u de verklaring voor dit beleid?

Antwoord

Het is de regering bekend dat in de afgelopen periode hulpverleners en vertegenwoordigers van NGO's de toegang tot Israël is geweigerd of het land zijn uitgezet. Blijkens woordvoering van Israëlische zijde houdt een en ander verband met "bescherming van het nationale belang".

Vraag 2

Is het waar dat de afgelopen dagen (week 27) tenminste vier Nederlanders (waaronder een fotograaf) de toegang tot Israël geweigerd is? Wat zijn de officiële redenen voor deze weigeringen?

Antwoord

Er is de regering één geval bekend, omdat betrokkene dit bij de Ambassade in Tel Aviv heeft gemeld. Het betreft de weigering van toelating tot Israël van een Nederlandse fotograaf. De Israëlische autoriteiten gaven als reden dat de uitnodiging waarover betrokkene zei te beschikken niet in orde zou zijn.

Vraag 3

Vindt u dat de aanwezigheid van een onafhankelijke pers van essentieel belang is voor een objectieve berichtgeving vanuit Israël en de bezette Palestijnse gebieden?

Vraag 4

Bent u bereid om bilateraal en in EU-verband druk uit te oefenen op de Israëlische autoriteiten opdat de toegang van de Nederlandse en Europese pers tot Israël en de bezette Palestijnse gebieden gewaarborgd blijft?

Antwoord

De aanwezigheid van en berichtgeving door onafhankelijke media is uiteraard van groot belang voor objectieve verslaglegging van de ontwikkelingen in de regio.

Bij het enkele Nederlandse geval dat de Nederlandse regering bekend is, te weten de geweigerde fotograaf, heeft de Nederlandse Ambassade zowel de luchthavenautoriteiten als het Ministerie van Buitenlandse Zaken verzocht betrokken fotograaf doorgang te verlenen. De Israëlische autoriteiten bleven echter bij hun weigering.


Kenmerk

Blad /1

===