Provincie Flevoland



Overeenkomst sanering opslag vuurwerk

De provincie Flevoland heeft samen met het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) overeenstemming bereikt met vuurwerkhandel Broekhoff in Dronten over snelle sanering van het professionele vuurwerk dat Broekhoff heeft opgeslagen. Broekhoff heeft de provincie schriftelijk verzocht om het intrekken van de huidige milieuvergunning voor het opslaan van professioneel vuurwerk per 1 maart 2003. Dat betekent dat één jaar eerder dan verplicht een einde komt aan de opslag van professioneel vuurwerk bij Broekhoff.

De sanering van Broekhoff is een gevolg van het Vuurwerkbesluit dat minister Pronk van VROM heeft opgesteld naar aanleiding van de vuurwerkramp in Enschede. In dit Vuurwerkbesluit staat dat op 1 maart 2004 professioneel vuurwerk alleen nog mag worden opgeslagen op plaatsen die tenminste 800 meter van andere bebouwing zijn gelegen. Tot die tijd gelden de huidige milieuvergunningen. Het ministerie van VROM is bezig om in Nederland drie van deze geschikte opslaglocaties te realiseren.
In het Vuurwerkbesluit is ook geregeld dat vanaf 1 maart 2002 provincies verantwoordelijk zijn voor het vergunningenbeleid voor vuurwerkbedrijven. Dat betekent dat de provincie Flevoland deze taak ruim vier maanden geleden van de gemeente heeft overgenomen en sindsdien de verplichte sanering van Broekhoff voor 1 maart 2004 begeleidt. De afgelopen maanden heeft de provincie gesprekken gevoerd met zowel vertegenwoordigers van Broekhoff als vertegenwoordigers van het ministerie van VROM. Het ministerie heeft een financiële schaderegeling voor vuurwerkbedrijven die zich laten saneren.

De provincie Flevoland is blij dat samen met VROM en Broekhoff overeenstemming is bereikt over versnelde sanering van het professioneel vuurwerk dat in Dronten mag worden opgeslagen. Het komt de veiligheid in Dronten ten goede. Op dit moment wordt overigens wel nauwlettend gecontroleerd of Broekhoff op juiste wijze omgaat met de regels voor het opslaan van professioneel vuurwerk.

Omdat er nu een regeling is voor het beëindigen van de opslag van professioneel vuurwerk in Dronten, kan het college van Gedeputeerde Staten ook goedkeuring verlenen aan het bestemmingsplan Bussiness Zone Delta Oost. Dat betekent dat de gemeente Dronten aan de slag kan met het uitbreiden van het bestaande bedrijventerrein Bussiness Zone. Bij de beoordeling van het bestemmingsplan heeft de provincie ook gekeken naar de nabijgelegen vuurwerkopslag van De Koster. Het professioneel vuurwerk dat daar ligt opgeslagen betreft een beperkte voorraad van de minst gevaarlijke categorie. Ook met De Koster gaat de provincie in gesprek om te komen tot een snelle sanering, volgens de uitgangspunten van het Vuurwerkbesluit.