Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Afspraken over vrijgave varkenshouderijen


17 juli 2002 -
Vandaag is op het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij een protocol vastgesteld, waarin de voorwaarden staan vermeld om het slachten van varkens en de export van levende varkens weer te hervatten.

Hoewel de gehaltes van het hormoon MPA dat gevonden is in diervoeder geen gevaren voor de volksgezondheid vormen, heeft de sector afgelopen zaterdag 13 juli besloten om varkens niet te slachten en een exportstop van levende varkens af te kondigden. Hiertoe is besloten vanwege de mogelijke exportschade voor de Nederlandse varkenshouderij op lange termijn.

In het protocol is voor de verschillende trajecten waarop MPA in de diervoederketen terecht is gekomen, aangegeven wat de procedure van vrijgave voor slacht of export is. Voor de 51 varkenshouderijen achter het brijvoederspoor geldt dat eerst een proefslachting en analysebepaling op MPA plaatsvindt voordat het bedrijf wordt vrijgegeven. Bij de mengvoersporen (de 74 mengvoerbedrijven) kan pas worden geslacht of geëxporteerd als het bedrijf aantoont dat in de laatste 7 dagen nieuw voer is gegeten door de dieren. In het laatste geval vindt gedurende de eerste maand op het slachthuis een extra controle plaats en controle op diervoeder om elk risico uit te sluiten.

De vervuiling van diervoeder met het hormoon MPA is terug te voeren op een farmaceutisch bedrijf in Ierland dat met MPA vervuild suikerwater heeft geleverd aan het bedrijf Bioland in België. Van hieruit is deze glucosestroop langs diverse sporen in de Nederlandse veehouderij terechtgekomen.