Politie Midden- en West Brabant

Persberichten District Breda

Datum: 17/7/2002
Auteur: Hans Beurskens

Brandje in brievenbus
Naar nu bekend is geworden, blijkt dat afgelopen weekend (zaterdag op zondag) bij een bewoner in de St. Antoniusstraat te Schijf getracht is brand te stichten door een jack in een brievenbus te stoppen en deze aan te steken. Een oplettende voorbijganger zag omstreeks 03.00 uur dat er iets in brand stond en heeft het brandje gedoofd. De andere dag heeft deze voorbijganger de bewoners in kennis gesteld van hetgeen hij gezien en gedaan had. In het pand lagen drie personen te slapen. Onderzoek volgt.

Aanhouding bromfietser
Gisterenmiddag rond 15.00 uur werd door een politieman op weg naar zijn werk, gezien dat 2 personen, zonder helm op, met hoge snelheid op een snorfiets over de parallelweg naast de Rijksweg A58 vanuit de richting Roosendaal, richting Breda reed.
De snorfiets, bij controle later bleek het een bromfiets te zijn, reed veel harder dan de voor brommers toegestane snelheid van 40 km per uur. Door te claxonneren trok de politieman de aandacht. Hierop reageerde de passagier, die de bestuurder attent maakte op de auto van de politieman. De bestuurder van de snor/bromfiets reed via de Poppestraat te St. Willebrord de aldaar gelegen rotond 3/4 rond en reed de Bremstraat in. Daar wist de in uniform zijnde politieman door snel uit zijn auto te komen, voor de bijna stilstaande bromfietser te komen. Op het moment van aanspreken was de duo-passagier afgestapt. De bestuurder van de bromfiets gaf vervolgens gas bij, keerde op de fietsstrook en wilde er van tussen. Door een sprint te trekken, kon de politieman hem nog juist vastpakken. Hierbij kwamen beiden ten val evenals de bromfiets. Zowel de aangehouden bestuurder als de politieman bekwamen daarbij licht letsel. De bestuurder verzette zich tegen zijn aanhouding, waarna door de politieman het verzet werd gebroken.

Snelheidscontroles
Gisterenmiddag en -avond werd door de politie van team Rucphen in de Zegge, Rucphen en Sprundel een aantal snelheidscontroles gehouden. Hierbij werd gebruik gemaakt van een zgn. laserpatrol. In totaal werden 5 mensen verbaliseerd i.v.m. overschrijden van de snelheid; 3 brommers voor rijden over rijbaan, waar dat niet is toegestaan; 1 bestuurder voor rijden zonder autogordel en 1 rijden met verlopen rijbewijs; 1 onverzekerde bromfiets en 1 zonder geldig bromfietscertificaat.

Beroving fietser
Gisteravond, omstreeks 23.30 uur vond er een beroving plaats op fietspad aan de Munnikenheiweg te Etten-Leur. Een 16-jarige jongen uit Etten-Leur werd op zijn fiets door 2 jongemannen tot stoppen gedwongen. Onder bedreiging van een wapen moest hij zijn fiets afstaan. Ook een gouden halsketting en de diskman van de jongen werden gestolen. De daders droegen een soort bivakmuts. De ene dader was lang en mager en de andere was klein en dik. Beiden spraken met een Brabants accent.

Hennepkwekerij
Op woensdag 17 juli 2002 omstreeks 11.00 uur werd door personeel van het team Moerdijk na bekomen informatie een onderzoek ingesteld in een schuurtje staande aan de Oude Heiningsedijk te Heijningen. In het schuurtje werd een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen. In totaal werden 210 hennepplanten inbeslag genomen. · De planten waren bijna oogstrijp en hadden een goede kwaliteit. Tevens werden een 12-tal groeilampen, 2 ventilatoren, een afzuiginstallatie en een bevloeingsinstallatie inbeslag genomen. Tegen de eigenaar van het schuurtje, een 34-jarige man uit Heijningen die verklaarde eigenaar van de kwekerij te zijn, is proces verbaal opgemaakt.

Inbraken Breda

**Bij een woning aan de Hendrik Hoeymakerstraat heeft men gisteren getracht om in te breken. Men heeft aan de achterzijde van de woning een kattenluikje verbroken. Men is niet in de woning geweest.
**Uit een woning aan de Turnhoutstraat zijn gisteren diverse goederen verdwenen waaronder een jas, agenda en after shave. Het is niet bekend hoe men in de woning is gekomen.

Valse naam
Medewerkers van de dienst stadstoezicht (stadswachten) spraken een man aan op het fietsen voor voetgangersgebied in het Bredase centrum. Zij legden de man netjes uit waarom hij was staande gehouden en waarvoor hij een bekeuring kreeg. Bij controle bleek dat de man een valse naam opgaf. De man bleef bij de door hem op gegeven naam (een niet bestaand persoon). Vervolgens werd de man voor dit feit (het opgeven van een valse naam) aangehouden, waarop de man het op een lopen zette. De persoon kon even later worden overmeesterd en overgedragen aan de politie.
Behalve de bekeuring voor het fietsen door het voetgangersdomein, kreeg de man (een 26-jarige Bredanaar) een proces-verbaal voor het opgeven van een valse naam.

Koperdief
Naar aanleiding van een melding dat iemand op het dak van de aanbouw zijnde poptempel genaamd Mezz aan de Vierwindenstraat/Keizerstraat in Breda, koper aan het stelen zou zijn, werd gistermiddag om 18.00 uur een surveillance auto ter plaatse gestuurd.
De agenten troffen aan de achterzijde van het met hekken omsloten terrein een hen tegemoetkomend fietsende man met kennelijk gevulde fietstassen, daar hij veel moeite moest doen om vooruit te komen. Het koper stak letterlijk uit zijn fietstassen: in totaal zon 30 kilo. Hierop werd hij aangehouden, een 29-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats. Na onderzoek en verhoor is de man met een dagvaarding heengezonden.