Gemeente Den Haag

2002-07-17: Gemeentelijk Restauratie Uitvoeringsprogramma (GRUP) 2002 vastgesteld

Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor 1,498 miljoen euro van de beschikbare rijkssubsidies aan te wenden voor de restauratie van onder meer de volgende monumenten: RK kerk O.L.V. van Lourdes (Berkenbosch Blokstr.), Vredeskapel (Malakkastr.), Doopsgezinde kerk (Paleisstr.), Dalton (Aronskelkweg), Alexander Gogelweg 2 en de Joodse begraafplaats aan de Timorstraat. In totaal komen 11 te restaureren monumenten in aanmerking voor subsidie.

De gemeente verwacht dat het Rijk - voor de periode 2002 - 2005; 2,464 miljoen euro aan subsidies beschikbaar stelt. Op basis van een gemeentelijke behoefteraming en ingediende initiatieven is berekend dat de Haagse subsidiebehoefte tot en met het jaar 2005, zon 9,246 miljoen euro bedraagt.

Het verschil tussen de door het Rijk verstrekte budgetten en de Haagse behoefte, noopt de gemeente tot het stellen van prioriteiten. Het Gemeentelijk Restauratie Uitvoeringsprogramma bepaalt de inzet van middelen voor de restauratie van rijksmonumenten. Dit gebeurt op basis van vier criteria: het cultuurhistorisch belang van een monument; de technische noodzaak van restauratie; de mate waarin sprake is van een subsidieaanvraag en de gevolgen van niet subsidiëren.

Bij het bepalen van prioriteiten is al rekening gehouden met de restauratie van de Parkstraatkerk. Deze kerk is een genomineerd project dat naar verwachting in aanmerking komt voor subsidie uit de zogenaamde Kanjerregeling van het Rijk. De gemeente verwacht dat het Rijk de restauratie met 3,5 miljoen Euro ondersteunt.

Met de subsidies die voor de periode 1998-2001 beschikbaar waren (14,2 miljoen euro), zijn 53 monumenten gerestaureerd. Waaronder 33 woningen, 9 kerken en 11 overige monumenten. Het ging onder meer om: villa Sandhage, het Pageshuis, de Nieuwe Badkapel, de kapel van de RK begraafplaats aan de Kerkhoflaan, het standbeeld op het Buitenhof en Gymnasium Haganum.

last update: 19-7-2002 9:28:50 ;pag.: 14781; auteur: 77;cat.: 17,Geen reactieknop ondersteunt het gebruik van scripts niet ...